400 спостерігачів від ОБСЄ скоро прибудуть до України. Про це повідомив міністр закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина Франк-Вальтер Штайнмаєр (на знімку) під час зустрічі з в. о. Президента України, Головою Верховної Ради Олександром Турчиновим.

Під час зустрічі сторони обговорили ситуацію, що склалася в АР Крим, та небезпеку потенційної агресії на материкову частину України.

За словами О. Турчинова, спроби анексії незалежної суверенної території України Росією — «це виклик не лише Україні, це виклик Європі та всьому цивілізованому людству». «Разом з тим, — додав він, — незважаючи на всю складність ситуації: економічну та політичну, Україна захищатиме свою територію».

«У разі вторгнення на нашу територію, ми прийматимемо бій, тому що це наша країна, і у нас немає альтернативи щодо її захисту», — наголосив в. о. Президента України, додавши, що влада сподівається на виконання гарантами територіальної цілісності України своїх зобов’язань відповідно до Будапештського меморандуму.

«Переконаний, що ми вийдемо з цієї ситуації переможцями, і ці випробування тільки зміцнять наш народ та державу», — підсумував О. Турчинов.

У свою чергу, Ф.-В. Штайнмаєр наголосив на тому, що Європа «розуміє всю складність тягаря та відповідальності, який поклала на свої плечі нова влада». «Дії Росії в Криму — це відверта агресія, це порушення Конституції України та міжнародного права», — сказав він.

Окрім того, міністр повідомив, що незабаром до України прибуде спостережна місія з мандатом ОБСЄ. «Комісія, яка налічує 400 спостерігачів, скоро прибуде до України, щоб спостерігати за ситуацією у вашій країні», — додав він.

 

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.