Тимчасове припинення роботи єдиного на Луганщині контрольного пункту в'їзду-виїзду у Станиці Луганській певним чином вдарило і по підприємницькій діяльності населення. Якщо раніше жителі окупованого Луганська приїздили у Станицю за харчами, сільгосппродукцією місцевих виробників, медикаментами тощо, то сьогодні такої можливості не мають. Значно знизився і потік пасажирського автотранспорту. Тепер, щоб потрапити на українську територію, громадянам треба їхати через Донецьку область, а це забирає багато часу і коштів. Зокрема, щоб дістатися сьогодні з Сєверодонецька до Луганська через Артемівськ чи Майорськ, перевізник вимагає 500 грн., в той час як до Станиці з Сєверодонецька можна доїхати за 110--120 грн, а там до Луганська -- рукою подати.

 

Населення шукає різні шляхи, аби потрапити до Луганська чи навпаки на контрольовану Україною територію. Оскільки лінія розмежування з двох боків замінована, люди подекуди використовують Сіверський Донець. Зокрема, у Слов'яносербському районі місцеві жителі влаштували переправу на човнах. За їхніми словами, українські військовики знають про неї, але поки що не забороняють користуватись, розуміючи людей.

 

Нагадаємо, що закриття КПВВ у Станиці Луганській відбулось 8 квітня через обстріли бойовиків. Керівник Луганської військово-цивільної адміністрації Георгій ТУКА заявив, що питання про відновлення роботи цього пункту буде розглядатись лише тоді, коли перестануть стріляти.

 

Павло ВОРОНЦОВ.

 

Луганська область.

 

Голос України