Відбулася зустріч в. о. Президента України, Голови Верховної Ради Олександра Турчинова з делегацією Парламентської Асамблеї Ради Європи у складі Президентського комітету та співдоповідачів Моніторингового комітету по Україні на чолі з Президентом ПАРЄ Анною Брассер (на знімку).

Сторони обговорили ситуацію, що склалась в Україні, особливу увагу приділивши подіям, що відбуваються в АР Крим.

За словами О. Турчинова, незважаючи на погрози та тиск Російської Федерації, «ми підписали Угоду про Асоціацію з ЄС, тим самим підтвердивши, що Україна скоро приєднається до родини європейських країн».

О. Турчинов підкреслив, що влада продовжує реформування силових структур, судової та адміністративної системи — все, щоб відповідати критеріям ЄС та ПАРЄ щодо демократизації України. «Але на шляху стабілізації ситуації стала цинічна агресія Російської Федерації на території Криму», — сказав О. Турчинов, додавши, що такі дії проти України — це не лише виклик для нашої країни, це й виклик для всієї системи світової безпеки. «Ми сподіваємося на реальну підтримку наших стратегічних партнерів та гарантів нашої територіальної цілісності», — додав він.

Також у контексті обговорення майбутніх президентських виборів О. Турчинов висловив переконання в тому, що вибори 25 травня пройдуть прозоро, демократично та ефективно. «Ми повинні відновити функціонування прозорої виборчої системи. Ми вітаємо всі моніторингові групи наших партнерів на цих виборах», — зазначив він.

У свою чергу, А. Брассер підкреслила, що до складу делегації ПАРЄ, яка приїхала до України, входять голови всіх політичних груп, представлених в Асамблеї. «Ми приїхали сюди з головами всіх політичних партій, щоб показати, що в ПАРЄ надзвичайно занепокоєні агресією Російської Федерації проти України», — сказала вона. «Наша позиція — ми одностайно та суворо засуджуємо дії Росії в Криму», — наголосила А. Брассер.

Окрім того, сторони обговорили питання співпраці у сфері реформування законодавства, судової системи та системи правоохоронних органів.

«Ми готові співпрацювати з вами та всіляко допомагати в питанні реформування законодавства, судової системи та системи правоохоронних органів, конституційної реформи та нового виборчого законодавства. У нас надзвичайно великий досвід у цих питаннях, і ми готові поділитися ним з вами», — додала Президент ПАРЄ.

Підсумовуючи, О. Турчинов нагадав, що українська делегація в ПАРЄ підтримала ініціативу ряду членів Асамблеї щодо позбавлення членства Російської Федерації у Парламентській Асамблеї Ради Європи.

«Агресивна поведінка Росії суперечить тим принципам, на яких створювалась ПАРЄ. Така діяльність не сумісна з членством в цій організації», — додав він.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.