У Львові стартував проект, який допомагатиме внутрішньо переміщеним особам із Криму та Донбасу інтегруватися і соціально адаптуватися на Західній Україні. За сприяння громадських організацій YMCA Львів та «КримSOS» переселенці отримуватимуть малі гранти на розвиток власного бізнесу, юридичну та психологічну допомогу. Також проект спрямований на підтримку культурних ініціатив, творчих програм для дітей, вивчення української, кримськотатарської та інших мов.

Як зазначають у прес-службі Львівської міської ради, проект реалізовуватимуть упродовж року. Юридична допомога складатиметься із консультацій на різні теми та безплатного представлення інтересів у судах (за потреби). Психологічна підтримка відбуватиметься як групові та індивідуальні тренінги в офісі «КримSOS» (вул. Ковжуна,1). На тематичних заняттях за участі переселенців та львів’ян практично відпрацьовуватимуть труднощі, пов’язані з транскультуральними, міжетнічними, мовними та іншими бар’єрами і навчать формувати стресостійкість. Програми тренінгів формуватимуться за запитом (координатор Кризової психологічної служби — Оксана Наконечна, тел. — 0673146895, е-майл — bezmezhna@gmaіl.com).
За допомогою відкритого конкурсу сім’ям, які втратили свій бізнес та намагаються відновити його або розпочинають нову власну справу, надаватимуть фінансову підтримку. Організатори передбачили 18 грантів на суму 2000 євро. Експертна комісія визначить переможців та консультуватиме їх у веденні бізнесу протягом подальших дев’яти місяців, а також моніторитиме виконання затверджених бізнес-планів. Не менш як 10 бізнес-ініціатив буде здійснено в сільській місцевості. Перемогу в конкурсному відборі отримають свіжі та актуальні ідеї, із перспективою створення нових робочих місць. Закупівля обладнання та устаткування — пріоритетні у фінансуванні, натомість інші витрати потребуватимуть додаткового обґрунтування.
Для участі у конкурсі потрібно заповнити анкету учасника (на Фейсбук-сторінці Lvіv Cіty YMCA та сайті www. krymsos.com) та надіслати її на електронну адресу: grants2016@ukr.net до 15 квітня 2016 року (координатор — Мар’яна Жураковська). Результати відбору будуть оголошені 24 квітня 2016 року.
Організатори зазначають, що соціальна робота з дітьми вивчатиме і забезпечуватиме потреби наймолодшої цільової аудиторії — дітей та підлітків. Фахівці запропонують творчі програми для задоволення дитячих потреб у їхньому новому регіоні проживання, культурні заходи — спільні театральні постановки, музичні гуртки, фестивалі з участю дітей переселенців і місцевих, що дозволять дітям подолати культурні та мовно-психологічні бар’єри, а також просто познайомитись між собою. Розмовний клуб пропонує безплатні мовні курси англійської, української та кримськотатарської мов, які проводитимуть для різних вікових груп у Львові (вул. Ковжуна, 1, офіс 1), та у Дрогобичі (площа Ринок, 1 міський департамент соціального захисту). Інтерактивне спілкування з носіями мов та відеоперегляди дозволять отримати не лише практичні мовні навички, а й ознайомитись із культурними традиціями, прикладним мистецтвом та літературою. Заняття відбуватимуться за розкладом: українська мова — середа та п’ятниця о 19.00; англійська — вівторок та четвер о 19.00; кримськотатарська — понеділок о 19.00 та неділя о 15.00 у Львові та Дрогобичі.

Львівська область.