Погоджувальна рада

У Криму продовжуються провокації проти підрозділів Збройних Сил України. Про це на початку погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій, груп та комітетів повідомив Голова Верховної Ради Олександр Турчинов.

 За його словами, вночі військові гелікоптери та десант атакували підрозділ морської піхоти, який базується поблизу Феодосії. Олександр Турчинов наголосив, що життю наших військовослужбовців загрожує реальна небезпека, а членів їхніх родин переслідують. Глава парламенту повідомив, що вночі відбулося засідання РНБО, на якому ухвалено рішення доручити Міністерству оборони провести передислокацію військових частин, які розташовані в АРК. РНБО доручила також Кабінету Міністрів провести евакуацію родин військових, яким загрожує небезпека. «Кабінет Міністрів отримав доручення забезпечити розташування родин військових, а також усіх, хто змушений залишити домівки під тиском та через агресію окупаційних військ», — сказав О. Турчинов. Звертаючись до всіх співвітчизників, він зауважив, що, незважаючи на величезні втрати, українські військові в Криму виконують свій обов’язок. Насамперед вони дали змогу і час Збройним Силам України підготуватися до оборони, підвищити військову бойову готовність, розпочати часткову мобілізацію. «І сьогодні армія готова гідно і професійно боронити українську землю», — наголосив Голова Верховної Ради. Він подякував усім, хто до кінця виконує свій конституційний обов’язок, хто не зрадив Україну, хто продовжує захищати державу навіть у неймовірно складних умовах.

Що стосується порядку денного на цей пленарний тиждень, то, за словами Олександра Турчинова, більшість питань пов’язано із зміцненням обороноздатності, економічною та політичними реформами. Звертаючись до всіх політичних сил, з огляду на те, що триває президентська кампанія, глава парламенту закликав колег поводитися гідно і не вдаватися до політичних спекуляцій, зокрема щодо теми Збройних Сил і тих важливих завдань, які вони виконують.

У свою чергу фракція ВО «Батьківщина» вважає, що найважливіші питання цього тижня, безперечно, пов’язані із Кримом, а також стосовно наведення елементарного порядку в країні, реального реформування галузей економіки та боротьби з корупцією. За словами лідера фракції Сергія Соболєва, у понеділок о 14-й годині відбудеться засідання робочої групи щодо законопроекту про тимчасово окуповані території. «Законопроект викликає дедалі більше питань, які потрібно врегулювати», — сказав він. Водночас зауважив: щойно проект буде готовий, його внесуть на розгляд до сесійної зали. Ще один проект стосується відновлення прав корінних народів у Криму. С. Соболєв зазначив, що Міністерство фінансів та економічний блок уряду мають подати до нього необхідні розрахунки, щоб цей закон не залишився на папері. Що стосується боротьби з корупцією, то серед цих законопроектів міститься, зокрема, проект про державні закупівлі, який уже підготував уряд. На думку лідера ВО «Батьківщина», ці законопроекти мають розглядатися в парламенті першочергово, включаючи питання щодо секвестру бюджету. Крім того, фракція пропонує розглянути цього тижня проекти, які передбачають скорочення кількості дозвільних документів, про амністію, а також щодо відповідності перебування засуджених (стосовно відповідності європейським стандартам). Крім того, «Батьківщина» наголошує на необхідності розгляду питань стосовно відновлення довіри до судочинства.

Лідер фракції ВО «Свобода» Олег Тягнибок запропонував першочергово розглянути питання, які стосуються взаємовідносин з Росією. Зокрема, парламентарій запропонував ухвалити звернення Верховної Ради до Генеральної Асамблеї ООН та Ради Безпеки ООН щодо розслідування фактів порушення Російською Федерацією принципів, які закріплено в Статуті Організації Об’єднаних Націй, а також вирішити питання про виключення Росії з цієї організації. Схожі звернення Верховної Ради, за словами О. Тягнибока, мають бути ухвалені і до Організації з безпеки та співробітництва в Європі, також до Ради Європи. Крім того, «Свобода» пропонує розглянути цього тижня законопроекти про посилення обороноздатності України. Один із таких законопроектів передбачає, зокрема, що фінансування національної оборони можна здійснювати не лише з державного бюджету, а й благодійними внесками фізичних та юридичних осіб. «Свобода» пропонує також розглянути проект, яким передбачається зменшити суму податку на прибуток для тих підприємств, які допомагають українській армії. Вони також пропонують у зв’язку з агресією Російської Федерації відновити призов до Збройних Сил України та систему військової підготовки у тому числі у школах та військові кафедри у вишах. Ще один блок питань, запропонований свободівцями, покликаний дати позитивний сигнал мешканцям Криму. А саме: пропонують ухвалити проект щодо забезпечення громадянам безперешкодного доступу до узбережжя водних об’єктів для загального користування.

На думку голови фракції «УДАР» Віталія Кличка, обговорювати проекти порядку денного потрібно після ухвалення невідкладних рішень. Звертаючись до Турчинова, він наголосив, що наполягає на скликанні засідання РНБО, а також на тому, щоб усі його рішення були відповідальними, державницькими та зрозумілими суспільству. За словами В. Кличка, в засіданні РНБО мають узяти участь усі голови фракцій і груп, які входять до коаліції, військові фахівці у сфері безпеки, а також Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Володимир Горбулін... «Маємо ухвалити рішення щодо буття держави, армії та людей, життя яких у небезпеці. Не можна перетворювати кримську драму на національне приниження. Чого ми чекаємо? Поки заберуть весь флот, зброю, яку можуть у будь-який момент повернути проти України», — наголосив В. Кличко. На думку парламентарія, необхідно створити гуманітарний коридор для забезпечення виведення всіх українських патріотів із території Криму, і відповідні механізми мають бути обговорені саме на засіданні РНБО.

У відповідь Олександр Турчинов зауважив, що засідання РНБО вже відбулося і реалізація всіх окреслених питань уже здійснюється. Водночас він зазначив, що в разі необхідності можна зустрітися в розширеному складі.

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов у свою чергу зауважив, що ситуація складна і проблеми продовжують накопичуватися великими темпами. Він наголосив, що ситуація у східних регіонах загострюється через непродумані радикальні заяви окремих київських посадовців. Тому закликав парламентаріїв обережніше висловлювати свої думки. «Для збереження держави нам потрібно навчитися слухати і чути всіх. Люди на Сході, хочуть почуватися в своїй державі повноправними і рівноправними громадянами», — наголосив 

О. Єфремов. З огляду на це, він запропонував насамперед вирішити питання конституційної реформи, в тому числі й надання російській мові статусу другої державної мови. Крім того, Олександр Єфремов знову наголосив на необхідності створення двох ТСК. Перша: щодо контролю за розслідуванням особливо резонансних кримінальних справ, з метою недопущення політичних репресій, уникнення покарання вищими посадовими особами. Друга: щодо розслідування обставин розстрілу зі снайперської зброї мітингувальників та співробітників правоохоронних органів під час масових акцій протестів у Києві. Водночас депутат зауважив, що фракції «Батьківщина», «УДАР» та «Свобода» досі не дали своїх представників до цих комісій. Олександр Єфремов пропонує також внести до порядку денного зміни до Кримінального кодексу щодо посилення відповідальності за незаконне поводження зі зброєю. А під час розгляду цього законопроекту заслухати звіт в.о. Генпрокурора та міністра внутрішніх справ щодо забезпечення громадського спокою.

Анатолій Кінах від групи «Економічний розвиток» зауважив, що сьогодні як ніколи всі мають зрозуміти, що за захист територіальної цілісності держави і всіх напрямів національної безпеки політики несуть спільну відповідальність. Важливо, зазначив він, щоб ці ризики адекватно сприймали не лише ми, а й світове співтовариство, та діяло адекватно. У цьому контексті Анатолій Кінах зауважив, що необхідно максимально довести до світового співтовариства наслідки російської агресії щодо України. «Треба розуміти, яка ядерна загроза може виникнути для всього світового співтовариства. У світі є майже два десятки держав, які за технічними, технологічними можливостями можуть володіти ядерною зброєю. Тому просив би, можливо, це буде окрема заява Верховної Ради, нота МЗС, це повинно розуміти світове співтовариство та задіяти всі можливості для протидії цій агресії», — сказав А. Кінах. Водночас, звертаючись до представника уряду, депутат закликав Кабінет Міністрів зміцнювати комунікацію між урядом і Верховною Радою, а також прискорити створення урядових комітетів.

Олесь Доній від групи «Суверенна європейська Україна» заявив, що їх група підтримує дії влади, спрямовані на збереження територіальної цілісності та суверенітету. Водночас, звертаючись до фракцій, які не входять до коаліції, він зауважив: якщо ваші пропозиції стовідсотково збігаються із пропозиціями російського агресора, то слід подумати, чи на часі вони, чи, можливо, вони дестабілізують ситуацію. Парламентарій висловився за посилення парламентського контролю, «адже неприпустимо, щоб РНБО ухвалювала рішення, а потім міністри не брали його до виконання». Це, зокрема, стосується питання встановлення візового режиму з Росією.

Водночас, міністр Кабінету Міністрів Остап Семирак зауважив: уряд очікує, що парламент цього тижня розгляне окремі кадрові питання, які потребують термінового вирішення. За його словами, у вівторок відбудеться чергове засідання Кабінету Міністрів, на якому планується ухвалити низку актів, зокрема, про здійснення державних закупівель, зміни до статті 1 закону про біженців, зміни до державного бюджету на 2014 рік, а також до Податкового та Бюджетного кодексів. Звертаючись до депутатів, урядовець висловив сподівання, що всі ухвалені проекти буде терміново розглянуто в комітетах і в четвер винесено на розгляд сесії. Він поінформував також погоджувальну раду, що відповідно до рішення РНБО створено штаб, який займається переселенням українських громадян із Криму. Прийнято план заходів і визначено персональний склад відповідальних осіб за цю роботу. Крім того, Остап Семирак повідомив, що перші засідання урядових комітетів відбудуться у четвер-п’ятницю. Участь у них братимуть і народні депутати на правах дорадчого голосу. «Це наблизить дискусію і прийняття якісних рішень як в уряді, так і в парламенті», — сказав він.

Олександра Кужель, Юрій Воропаєв, Руслан Сольвар, Валерій Пацкан, В'ячеслав Кириленко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.