Громада Херсона спільно з Північною екологічною фінансовою корпорацією НЕФКО (Гельсінкі) будують школу майбутнього. Для цього з Фінляндії в обласний центр привезли готовий двоповерховий модуль з натуральних матеріалів вартістю 2,5 млн. євро. Міськрада оплатила виготовлення для нього фундаменту за 1,2 млн. грн., а всі інші роботи взяли на себе фінські фахівці.

 

Модуль встановлюють на території загальноосвітньої школи № 21 в приміській Антонівці. І дітлахи за цим процесом спостерігають із справжнім захватом: їм уже розповіли, що аналогів такої навчальної споруди в Україні ще немає! Електроенергію для будівлі постачатимуть сонячні батареї на даху загальною площею триста квадратних метрів. Буде й потужна система рекуперації, що дозволить регулювати температуру вихідних та вхідних потоків повітря у вентиляції, аби в спеку класи охолоджувалися, а в холоди там було тепло без використання дорогих кондиціонерів.


— Зараз наша школа міститься у старій хаті-мазанці, що їй уже 146 років виповнилося. Нова будівля із сімома світлими й просторими класами, читальним та актовим залами, душовими та роздягальнями порівняно з нею виглядатиме, наче космічний корабель, — поділилася із «Голосом України» враженнями директор Антонівської ЗОШ 21 Галина Лугова. — Але найголовніше, що модуль з Фінляндії дозволить прийняти ще понад двісті дітей, вдвічі збільшивши кількість учнів. Адже зараз чотириста з шестисот учнів змушені їздити до Херсона — в єдиній селищній школі для них просто немає місць. А на підході маємо ще чотириста малюків дитсадівського віку.


Начальник міського управління освіти Юрій Ніконов каже, що модульний корпус для початкових класів у Антонівській ЗОШ 21 прийме учнів уже 1 вересня, в рамках проекту «Зелена школа». Партнери з НЕФКО наголошують, що «зелений» проект для України є пілотним. І сподіваються, що такі дружні до екології шкільні будівлі незабаром з’являться і в інших регіонах нашої держави.

Херсон.