Ми вже повідомляли («Голос України» за 12.03.2016 р.) про те, що депутати Рівненської обл-ради 11 березня наполягли на відставці голови Рівненської облради Володимира Ковальчука. За це проголосували 42 депутати із 46, які отримали бюлетені для таємного голосування. Цього ж дня на сесії головою Рівненської обласної ради обрано Олександра Корнійчука, який працював керівником апарату Рівненської ОДА. Із 47 депутатів, які взяли бюлетені для голосування, за нього віддали голоси 44.

 

Олександр Корнійчук приступив до роботи і навіть провів 6 квітня позачергову сесію обл-ради. Аж раптом під кінець робочого дня 11 квітня Рівненський окружний адміністративний суд поновив на посаді Володимира Ковальчука. Однак суд не визнав незаконним обрання головою облради Олександра Корнійчука. Відтак на Рівненщині з 12 квітня фактично двоє голів обласної ради.


Поновлений на посаді Володимир Ковальчук одразу пафосно відреагував у соцмережах на рішення суду: «Щойно суд виніс вирок, який не лише поновлює мене на посаді голови Рівненської облради, а й встановлює в області диктатуру закону та справедливості! Важко писати про чесні суди в Україні, але сьогодні Рівненський окружний адміністративний суд виніс законне рішення, яке дає віру в можливість реформ у судовій системі України. Боюся перехвалити, але це реальна перемога простих людей над чиновниками та депутатами».


Тим часом серед депутатів обласної ради популярні такі думки, що Володимиру Ковальчуку важко буде працювати, не маючи підтримки депутатського корпусу, який висловив йому недовіру і який може вдатися до бойкоту, просто не беручи участі в голосуванні. З неофіційних джерел дізналася, що рішення Рівненського окружного адміністративного суду обласна рада збирається оскаржувати.


12 квітня Рівненська обласна рада звернулася до Рівненського окружного адміністративного суду з проханням роз’яснити резолютивну частину його постанови від 11 квітня 2016 року, відповідно до якої визнано протиправним та скасовано рішення обл-ради від 11.03.2016 р. №79 «Про дострокове припинення повноважень та звільнення з посади голови Рівненської обласної ради Ковальчука Володимира Олександровича». Адже згідно із Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» голова обласної ради може бути обраний або звільнений виключно рішенням сесії ради шляхом проведення таємного голосування. На даний момент чинним є рішення Рівненської обласної ради від 11 березня цього року №80 «Про обрання голови Рівненської обласної ради сьомого скликання». На підставі цього рішення саме Корнійчук Олександр Васильович є чинним головою обласної ради та наразі здійснює свої повноваження за посадою.


Окрім того, законодавством не визначено процедуру поновлення на посаді голови обласної ради. У зв’язку з цим не зрозуміло, як Рівненській обласній раді виконати постанову Рівненського окружного адміністративного суду.


Довідково


Згідно зі статтею 170 Кодексу адміністративного судочинства України, в разі якщо рішення суду є незрозумілим, суд, який його ухвалив, зобов’язаний роз’яснити своє рішення. А подання заяви про роз’яснення рішення зупиняє перебіг строку, встановленого судом для виконання судового рішення.

Рівне.

 

КОМЕНТАР ЮРИСТА

 

Відповідно до ст. 43 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» питання обрання голови ради та його звільнення з посади вирішуються виключно на пленарних засіданнях обласної ради.

 


Обирається голова обласної ради шляхом таємного голосування з числа її депутатів на строк повноважень ради.


Відповідно до ст. 55 зазначеного закону голова ради здійснює свої повноваження до припинення ним повноважень депутата ради відповідного скликання, крім випадків: звільнення з посади радою шляхом таємного голосування (це питання може бути внесено на розгляд ради на вимогу не менш як третини депутатів від загального складу ради) або в разі звернення з особистою заявою про складення ним повноважень голови ради (звільняється з посади голови ради з дня прийняття відповідною радою рішення, яким береться до відома зазначений факт).


Відповідно до рішення суду: 1) визнано протиправним та скасовано рішення Рівненської обласної ради «Про дострокове припинення повноважень та звільнення з посади голови Рівненської обласної ради Ковальчука Володимира Олександровича»; 2) поновлено його на посаді голови. При цьому постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, а щодо поновлення на посаді у відносинах публічної служби виконується негайно. Отже, Володимир Ковальчук поновлений на посаді, але рішення про скасування постанови про звільнення набере чинності після закінчення строку на апеляційне оскарження (10 днів із дня проголошення постанови) або після апеляційного розгляду. З урахуванням положень Закону «Про місцеве самоврядування» в будь-якому разі депутати облради мають прийняти окреме рішення щодо звільнення іншого голови у зв’язку з поновленням на цій посаді попереднього голови. Проте таке рішення може і не набрати необхідної кількості голосів. Тож правильно було б не поновлювати В. Ковальчука на посаді до роз’яснення судом порядку виконання рішення. Робить це суд, який його ухвалив. Крім цього, швидше за все, можна чекати на апеляцію, і тоді інший суд (уже апеляційний) розв’яже це питання.


Олена БЕСПАЛЬСЬКА.