Народні депутати Ольга Бєлькова («УДАР»), Денис Дзензерський (ВО «Батьківщина»), Андрій Шевченко (ВО «Батьківщина») та Іван Фурсін (депутатська група «Суверенна європейська Україна») подали до Верховної Ради проект закону №4512 «Про внесення змін у статтю 200 Кримінального кодексу України».
Парламентарії пропонують посилити кримінальну відповідальність за незаконні дії із платіжними інструментами (стаття 200 Кримінального кодексу України). А саме: за підробку документів на переказ, платіжних карток чи інших засобів доступу до банківських рахунків, їх придбання, зберігання, перевезення, пересилання з метою збуту підроблених документів на переказ або платіжних карток, або ж їхнє використання чи збут.
«За останні роки в Україні зріс рівень кіберзлочинності, у тому числі збільшилася кількість злочинів, вчинених з використанням платіжних засобів. Тому ми вважаємо за необхідне запровадити суворіше покарання. Якщо нині українським законодавством передбачено лише штрафні санкції (до того ж дуже невисокі) за злочини, вчинені з використанням платіжних засобів, то цей законопроект пропонує, по-перше, збільшити суми таких штрафів, а по-друге, увести санкцію у вигляді позбавлення волі. А це від 1 до 8 років залежно від кваліфікації злочину. Такі санкції є нормальною практикою для європейських країн», — розповів в інтерв’ю «Голосу України» секретар Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Денис Дзензерський.
Вл. інф.