Сьогодні в Ізраїлі проживають понад півмільйона людей, які народилися і виросли в Україні. Тож соціальні та культурні зв’язки між обома державами є доволі міцними. Про це заявив надзвичайний і повноважний посол держави в Україні Еліав Бєлоцерковскі в рамках першого офіційного візиту до Івано-Франківська.

Під час зустрічі дипломата з головою ОДА Олегом Гончаруком (на знімку зліва направо) він зазначив, що зближенню країн сприяє і запровадження безвізового режиму, завдяки якому щорічно збільшується кругообіг туристів, активно розвиваються релігійні громади, благодійні фонди на наших територіях.
І хоча переговори про створення зони вільної торгівлі між Україною та Ізраїлем ще тривають, товарообіг між країнами зростає. І Прикарпаття не є винятком. Обсяги експорту й імпорту товарів області до Ізраїлю у минулому році зросли на 59,7 відсотка порівняно з 2014-м, а ізраїльські інвестиції в місцеву економіку становили півмільйона доларів США.
Утім, очільник області сподівається і на обопільну співпрацю в медицині. Через бойові дії у східному регіоні українцям вкрай потрібний досвід ізраїльських лікарів у наданні психологічної реабілітації постраждалим військовослужбовцям.
Зі свого боку, Еліав Бєлоцерковські зазначив, що вже понад 60 років Ізраїль живе у стані постійної воєнної загрози, тому і він, і його співгромадяни добре розуміють, що сьогодні Україна переживає один із найтяжчих періодів свого існування, тож завжди готові й до підтримки, й до співпраці.

Івано-Франківська область.

Фото Миколи МАЦЮКА.