Сьогодні в Європейському парламенті заплановано голосування щодо проекту резолюції про ситуацію з дотримання принципів правової держави в Польщі, яку коментатори охрестили «черговим судним днем» для польської партії влади на європейському форумі.

«Польське питання» планували розглянути наприкінці квітня, але несподівано під час засідання «погоджувальної ради», званої тут Конференцією голів (голова ЄП та лідери політичних фракцій і груп), було вирішено перенести дебати з польської теми на 13 квітня. За наполяганням двох найбільших фракцій — правоцентристської Європейської народної партії (ЄНП) та Прогресивного альянсу соціалістів і демократів (ПАСД) обговорення має завершитися ухваленням спеціальної резолюції. Цю формулу підтримали фракції «Альянс лібералів і демократів за Європу» та «Зелені/Європейський вільний альянс».
Її проект, підготовлений ЄНП і ПАСД, критичний щодо діючого польського уряду, закликає офіційну Варшаву діяти згідно з висновками Венеціанської комісії від 11 березня 2016 року, яка, нагадаємо, застерегла польську владу, що «послаблення ефективності КС поставить під сумнів демократію, права людини та існування правової держави». Тож резолюція ЄП фактично цитує висновок Венеціанської комісії та закликає уряд опублікувати рішення КС РП від 9 березня ц. р., яким внесені правлячою партією зміни в правові регулювання діяльності КС визнано такими, що суперечать Конституції РП. Європарламент має також закликати Європейську комісію до заходів, спрямованих на врегулювання конституційної кризи в Польщі.
Тим часом у проекті «контр-резолюції», запропонованому від імені фракції Європейських консерваторів і реформаторів євродепутатами від правлячої в Польщі партії «Право і справедливість» пропонується провину за ситуацію покласти на попередників (Громадянську платформу і Польську селянську партію), котрі ухвалили закон про КС 25 червня 2015 року та обрали п’ятьох суддів КС у жовтні, практично напередодні парламентських виборів 2015 року, що змінило розстановку сил на політичній сцені і спричинило «нинішній юридичний спір навколо КС». Зміни до закону про КС авторства чинної партії влади пропонується визнати такими, що «покращують процедуру розгляду справ в КС» та забезпечують «більш прозорі принципи конституційного контролю». Автори проекту наголошують, що немає жодних підстав «відмовляти новообраному парламентові» корегувати ухвали попередників та змушувати уряд публікувати рішення КС, «постановлені з порушенням законів».
Поінформовані про ситуацію в Європарламенті джерела стверджують, що «80% депутатів ЄП вважають, що в Польщі порушується право», і одно-
значно прогнозують, що більшість фракцій і груп голосуватиме за критичний проект резолюції. Юристи-міжнародники заспокоюють, що резолюція ЄП не є для польської влади документом, обов’язковим для виконання. Водночас застерігають, що її гострокритичний характер може мати неформальний вплив на результати започаткованої у січні Єврокомісією процедури перевірки дотримання Польщею принципів верховенства права. 

Варшава.