«Для України, незалежно від вибору, принципово нічого не зміниться з однієї простої причини — не все вирішує генсек ООН. Багато залежить від постійних членів Радбезу. А позиція Росії і Китаю неоднозначна з приводу донбаського конфлікту. Тому спроби більш ефективно залучити Організацію Об’єднаних Націй в роботу на цих територіях поки що не матимуть підтримки в названих країнах. В цьому і вся проблема», — така думка експерта з міжнародних та правових питань Андрія Бузарова. «Як на мене, бажаний претендентом є Ірина Бокова, яка має авторитет нейтральної людини. Хорошим для нас є також і Антоніо Гутьєррес, верховний комісар у справах біженців. Він прославився завдяки посередницькій роботі з урегулювання сирійського конфлікту, тож буде корисним, з точки зору розв’язання ситуації на Донбасі», — наголосив він у розмові з кореспондентом «Голосу України».
Уперше за 70-річну історію ООН претенденти на пост генерального секретаря представлятимуть свою кандидатуру на спеціальних слуханнях. Як повідомляють у прес-службі міжнародної організації, про свій намір балотуватися уже заявили чотири жінки і четверо чоловіків. Шестеро з них є вихідцями зі Східної Європи — регіону, який ще ніколи не був представлений на рівні глави ООН, решта двоє — колишній прем’єр-міністр Португалії Антоніу Гутерріш і колишній прем’єр-міністр Нової Зеландії Хелен Кларк. У списку кандидатів від Східної Європи — глава МЗС Чорногорії Ігор Лукшич, генеральний директор ЮНЕСКО Ірина Бокова, екс-президент Словенії Данило Тюрк, колишні глави МЗС Хорватії — Весна Пусич і Молдови — Наталія Герман, а також екс-міністр закордонних справ Македонії Срджан Керім. Знайомство з претендентами триватиме до 14 квітня у штаб-квартирі ООН.
«Кожного кандидата запрошують взяти участь у двогодинній співбесіді з представниками держав — членів Генеральної Асамблеї ООН. Претендентам надається 10 хвилин для вступного слова, під час якого вони розкажуть, чому вважають себе ідеальними кандидатами. Потім вони відповідатимуть на запитання дипломатів і пояснюватимуть, як збираються виконувати функції генсека», — цитує ООН прес-аташе Асамблеї Даніеля Томаса.
Нагадаємо, що дотепер виборами на цю посаду займалися п’ять постійних членів Ради Безпеки ООН — Британія, Франція, Китай, Росія та США — переважно за «закритими дверима». Втім, Генасамблея торік у вересні проголосувала за скасування частини секретності, присутньої в процесі вибору кандидатів, зобов’язавши їх подати офіційну заявку на посаду, представити резюме і з’явитися на слуханнях.
І хоча плановано, що ім’я наступного генсека буде відомо 1 січня 2017 року, представник України при ООН Володимир Єльченко сподівається, що вже до початку осінньої сесії Генасамблеї це питання буде розв’язано. В інтерв’ю для «Громадського телебачення» він зазначив: що раніше відбудуться вибори, то краще, бо цій людині потрібен певний час, щоб підготуватися до роботи.