Ніна ЮЖАНІНА, фракція БПП:

— Щодо інформації, яка містилась у документах панамської компанії, лунали різні політичні заяви. Дехто робив досить різкі оголошення, які, у переважній більшості, спрямовувалися на нагнітання ситуації, доведення політичної кризи до величезних масштабів. Пропонувалося, зокрема, утворити ТСК з перевірки фактів можливого ухилення від сплати податків громадянами України. Якщо ми справді бажаємо вирішити проблему, а не лише про неї поговорити, пропоную перейти у професійну площину — розглянути можливість підготовки та реалізації масштабного комплексного законодавства щодо захисту та зміцнення національної податкової бази, яким буде впроваджено такі поняття, як «офшорна юрисдикція», «низькоподаткова юрисдикція». Шановні колеги, які приховування від оподаткування ви збираєтеся встановлювати ТСК, якщо у законодавстві немає таких висловів. Наша фракція пропонує створити робочу групу, яка займеться обговоренням і щотижня інформуватиме вас, шановні колеги, які рішення маємо прийняти.

Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:

— Ми віримо, що остаточне рішення наших партнерів із фракції БПП стосовно висунення кандидатури прем’єра та виконання своєї частини домовленостей, має міцний фундамент і не буде зруйнована ані амбіціями, ані суперечками, ані кризою відповідальності за країну. Від імені «Народного фронту» хочу заявити: наша фракція має історію єдності та партнерства. Тому, по-перше, наша команда продовжує пропонувати руку партнерства нашим колегам із БПП. По-друге, «Народний фронт» бачить два варіанти виходу на конструктивне рішення: або відновити діяльність коаліції «Європейська Україна», або невідкладно сформувати нову. По-третє, парламент має проголосувати за відставку А. Яценюка. По-четверте, проголосувати за кандидатуру Прем’єр-міністра від БПП. По-п’яте, невідкладно затвердити повний склад Кабміну. Члени коаліції мають підтримати програму дій уряду та виконувати Коаліційну угоду.

Юрій БОЙКО, фракція «Опозиційний блок»:

— Опозиційний блок вимагає від влади безумовного виконання п’яти вимог опозиції: забезпечення миру в Україні та виконання Мінських угод; проведення подальшої децентралізації з конституційною реформою з передачею повноважень на місцевий рівень; прийняття чесного бюджету, індексація доходів населення; прийняття програми порятунку економіки та відновлення економічного зростання, боротьба з корупцією. Якщо такий план не буде прийнято, Опозиційний блок не бачить сенсу підтримки нового уряду і вимагатиме перевиборів до Верховної Ради.

Олег ЛЯШКО, фракція Радикальної партії:

— Увесь світ спостерігає за оприлюдненням матеріалів про офшори. Нам раптом почали розповідати, що офшори — це нормально, після того, як Президент реєстрував там свої фірми. До цього у його програмі йшлося про їх заборону, а нині — все нормально. Якщо ми рухаємося до Європи, давайте подивимося, як там сприйняли інформацію. Прем’єр-міністр Ісландії — подав у відставку, Британський прем’єр Кемерон звітував у парламенті щодо фірми його батька в офшорах. Мінімум десять країн розпочали розслідування... Фракція Радикальної партії ініціює збір підписів за створення ТСК з розслідування фактів корупції та зловживань в діях Президента. А у разі їх підтвердження вимагає почати процедуру імпічменту.

Єгор СОБОЛЄВ, фракція «Самопоміч»:

— Наша фракція підтримуватиме всі рішення коаліції та нового уряду, які ми поділяємо, — зниження податків, прибирання держави з бізнесу, запровадження прозорої ефективної системи закупівель для оборони. Утім, є питання, які не включаються у порядок денний, але які неможливо обійти. Без них не буде ні успіху нового уряду, ні успіху держави в цілому. Перше таке рішення — обрання всіх наступних генпрокурорів незалежною комісією через конкурс. Наступне. Можна багато говорити про імпічмент, але законодавство відсутнє. Нам потрібно перейти до цивілізованих рішень — ухвалити закон про ТСК, і перша така комісія має розслідувати, чи порушує глава держави Конституцію. Ще одне — обрання народних депутатів за відкритими списками партій. Ми проти позачергових виборів, але ми за те, щоб наступне волевиявлення дало людям нових представників.

Віктор БОНДАР, група «Партія «Відродження»:

— Сьогодні ми маємо підсумком політичну кризу, з якої треба виходити через формування нової економічної політики. Ми сподіваємося, що у двох фракцій, які збираються сформувати коаліцію, вистачить здорового глузду сформувати уряд, який через півроку знову «не піде у топку». Але уряд без інших інститутів державного управління нічого не зможе зробити. Тому потрібно переформатувати парламент, зменшити удвічі чисельність комітетів, кожен з яких відповідатиме за певне міністерство. Потрібно зайнятися Нацбанком, його голова не справляється із повноваженнями.

Сергій СОБОЛЄВ, фракція «Батьківщина»:

— Час з моменту, коли 247 народних депутатів визнали роботу уряду незадовільною, не минув дарма, але не для уряду й тих, хто планує сформувати новий Кабмін на старих засадах. Наша фракція свідомо голосувала за визнання роботи уряду незадовільною, розуміючи, що є лише один варіант змінити ситуацію в країні — повернутися на шлях європейських реформ. Саме тому ми пропонуємо на цьому тижні розглянути такі важливі питання, як заява Прем’єр-міністра про відставку. Але просто відставка нічого не змінить. Ми вважаємо, що, враховуючи останні події в Україні та світі, нам потрібно ухвалити низку рішень, які дозволять не просто заявляти про європейський вектор розвитку, а про те, що країна дійсно починає їх проводити. Зокрема, ухвалити законопроект про деофшоризацію країни та низку рішень, які стосуються аграрного сектору.

Ярослав МОСКАЛЕНКО, група «Воля народу»:

— Чорнобильська трагедія забрала майже 100 тис. життів ліквідаторів аварії, 165 тис. — стали інвалідами. 30 років — це не термін, який сплинув із часу катастрофи на ЧАЕС. 30 років — це період напіврозпаду надзвичайно шкідливих радіаційних елементів — цезію 137 та стронцію 90. З чим ми прийшли до 30-х роковин Чорнобиля? Я щиро вірив, що ми повернемося до чорнобильців обличчям. Законопроект 2093, який нещодавно підтримала Верховна Рада, мав відновити конституційні права чорнобильців. Але Президент, взявши до уваги лише думку Мінфіну, заветував його. Панове, давайте зустрінемо 26 квітня з піднятими очима — подолаємо вето Президента!

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.