Децентралізація

 

Більше, ніж півроку популярний курорт Арабатська стрілка на Херсонщині «трусило» через гарячі дискусії чотирьох тисяч мешканців тутешніх сіл Стрілкове, Щасливцево, Генгірка та Приозерне. Їхні громади ніяк не могли вирішити, з ким об’єднуватися. Влада сусіднього міста Генічеська настійливо припрошувала до себе, та й найбільші села Щасливцево та Стрілкове також претендували на честь стати центрами такого об’єднання. Причому кількість прихильників усіх трьох варіантів спочатку була приблизно однаковою. І всі щосили відстоювали свою точку зору – аж до бійок, сварок на сесіях та закликів районної влади залучити адміністративні важелі для підтримки «найкращого» проекту рішення.

 

Отож депутати й активісти думали-гадали, поки не прийшли до висновку, який просто просився за такого стану справ. Ради сіл Щасливцево та Стрілкове підтримали пропозицію створити об’єднання громад за участю всіх населених пунктів Арабатки. При цьому Стрілкове має залишитися «головним», але поділиться частиною повноважень із Щасливцевим. Згідно цього задуму, у Щасливцево створять Центр надання адміністративних послуг. Тоді як у Стрілковому з’явиться нова автостанція і додатковий корпус загальноосвітньої школи для старшокласників, які зможуть відвідувати хлопці та дівчата з сусідніх сіл. Крім того, у найближчій перспективі – добудова двоповерхового корпусу колишньої дільничної лікарні, аби створити там геріатричний пансіонат для одиноких стареньких з числа членів об’єднання сільських громад. Ці проекти додадуть робочих місць і дозволять розвинути інфраструктуру. А отже, курорт стане ще привабливішим для відпочивальників.

 

Сільський голова Стрілкового Олександр ПОНОМАРЬОВ каже, що депутати сільрад стосовно остаточного варіанту об’єднання уже дійшли згоди. Та їм належить ще переконати земляків у його доцільності та максимальній ефективності. Тож за кілька тижнів з цього приводу пройдуть ще й громадські слухання.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсонська область.

 

Голос України