Довідник не просто містить повний перелік перейменованих районів, вулиць та площ Запоріжжя, а й розповідає, чому саме виникла та чи інша топонімічна назва.

 

Зокрема, співробітники музею класифікували всі шість принципів, за якими проводилося перейменування. Це повернення історичних назв вулицям, чи навіть цілим районам (Олександрівський -- на місці дореволюційного Олександрівська, а Вознесенівський, в основному, -- в межах села Вознесенівки). Другий принцип -- вулиці названі на честь історичних періодів в житті Запоріжжя (наприклад, вулиця Менонітська). Третій -- не забуто визначних українців та запоріжців (Ігор Сікорський, Микола Амосов, Петро Ребро тощо).

 

Тема козацької слави у Запоріжжі теж аж ніяк не могла бути забутою. Ще один підхід передбачав збереження пам'яті про Героїв Майдану та загиблих в зоні АТО воїнів. І наостанок -- використано й "принцип погляду в майбутнє". Зокрема, в місті з'явилася і своя Європейська вулиця...

 

До слова сказати, у Запоріжжі і в області процес декомунізації ще не завершено. В обласному центрі очікують перейменування ще півсотні вулиць і Комунарський район.

 

Під час презентації довідника громадськості було не просто передано проект остаточних перейменувань, а й короткі довідки, яким ім'ям і чому та чи інша вулиця отримає свою нову назву. Запоріжці з цього приводу можуть висловити свої пропозиції, уточнення, або й незгоду. Але вже не міській, а обласній владі. До якої, за законом, тепер перейшли всі повноваження з перейменувань.

 

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

 Запоріжжя.

 

Голос України