Народний депутат від фракції «Народний фронт», керівник української делегації в Парламентській асамблеї чорноморського економічного співробітництва Людмила Денісова (на знімку) взяла участь у 16-й конференції Організації з безпеки і співпраці в Європі «Подолання проблеми торгівлі людьми з метою їх примусу до вчинення злочинної діяльності», яка проходила у Відні (Австрія).

Людмила Денісова, виступаючи від імені ПАЧЕС, зазначила: торгівля людьми розширюється і постійно змінює свої форми, і з урахуванням високої прибутковості залучає до цього процесу дедалі більшу кількість кримінальних угруповань, які представляють реальну загрозу для суспільства.

«Ця проблема складна ще й тим, що до злочинної мережі залучено багато країн, котрі поставляють або купляють, або є транзитною територією. До того ж деякі держави можуть грати одночасно три ролі. Тому розробка ефективної стратегії з боротьби з торгівлею людьми вимагає проведення всебічного аналізу причин виникнення і механізмів її розвитку», — наголосила парламентарій.

Народний депутат підкреслила, що відповідні урядові органи і неурядові організації повинні спільними зусиллями запобігати торгівлі людьми. Також треба розробити ефективну стратегію міжнародного співробітництва в ширшому масштабі.

«Влада на місцевому, національному та міжнародному рівнях має проводити інформаційні кампанії, щоб попередити громадськість про небезпеку. Поліція повинна відігравати вирішальну роль у переслідуванні торговців і розкритті їх діяльності. Крім того, профілактичні заходи сил правопорядку треба вдосконалювати за рахунок створення спеціальних підрозділів, які координуватимуть різні державні органи та департаменти на місцевому та регіональному рівнях», — зазначила Людмила Денісова.

Вона також повідомила, що ПАЧЕС обговорювала проблему торгівлі людьми і розробила відповідні рекомендації. Зокрема, Асамблея пропонує парламентам та урядам країн—членів ПАЧЕС сприяти ратифікації міжнародних конвенцій з боротьби з торгівлею людьми та рабством, ввести в дію закони, які передбачають суворе покарання. Крім того, прийняти і використовувати ефективні кримінальні та адміністративні заходи проти порушників для кращого захисту потенційних жертв. А ще Асамблея рекомендує створити міждержавні механізми для розв’язання проблем, пов’язаних з торгівлею людьми, як у країнах походження, так і в приймаючих державах, ураховуючи програми безпечної репатріації.

Людмила Денісова звернула увагу на те, що частина цих рекомендацій не виконується однією з держав—членів ПАЧЕС. «Зокрема, країна, яка нині перебуває в стані військової агресії по відношенню до України, не «сприяє вирішенню проблеми повернення осіб, узятих у полон у період конфліктів в регіоні» (підпункт 3 пункту 7 Рекомендацій 35/1999 «Правова база боротьби з торгівлею людьми»)», — сказала вона.

Керівник української делегації в ПАЧЕС підкреслила, що Асамблея розділяє глобальну відповідальність, концентруючи свої зусилля на гарантуванні безпеки і добробуту народів та сповнена рішучості підняти на більш високий рівень співпрацю в боротьбі з торгівлею людьми.

«Від імені ПАЧЕС хотіла б запевнити вас у щирому бажанні тісно співпрацювати на благо наших народів. Переконана, Асамблея розвиватиметься та сприятиме зміцненню взаєморозуміння, довіри, миру і стабільності», — наголосила Людмила Денісова.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України