Як провести децентралізацію не на словах, а на ділі, радилися вчора у стінах парламенту учасники круглого столу «Виборність голів обласних державних адміністрацій». За ініціативою представників міжфракційного депутатського об’єднання з реформування податкового, митного, земельного законодавств народні депутати, експерти та громадські активісти зібралися, щоб обговорити перспективи остаточного відходу від керування місцевим бюджетом зі столиці. А перед цим зібранням три десятки народних обранців підписали звернення до Президента, в якому аргументували потребу обирати голів обласних державних адміністрацій на місцевих виборах.

Поки на законодавчому рівні триває обговорення того, як саме вдосконалювати положення, що стосуються місцевого самоврядування, стверджують автори такої ініціативи, до апарату Верховної Ради регулярно надходять звернення від депутатів обласних рад, які наголошують на важливості саме тієї частини змін, яка стосується обрання очільників регіонів місцевими громадами шляхом прямого виборчого права. Так вважають у Київській, Запорізькій, Черкаській та інших обласних радах, стверджують організатори круглого столу. «Ми розуміємо, — кажуть вони, — що для розмежування повноважень центральної та місцевої влад треба створювати дієві робочі групи з фахових експертів та народних депутатів і вносити певні зміни до Конституції негайно».

Для прискорення процесу децентралізації та надання більших повноважень регіонам необхідно, щоб люди самі обирали керівництво області, каже народний депутат, який представляє у Верховній Раді групу «Воля народу», Ігор Молоток. За його словами, це дасть змогу зробити ще один крок до європейських демократичних стандартів.

Парламентарій зауважив, що нині чимало людей, які представляють той чи інший регіон, навіть уявлення не мають, хто є керівником області, не кажучи вже про те, які в цього посадовця повноваження. «Саме на обласну державну адміністрацію покладено виконання державних і регіональних програм соціально-економічного та культурного розвитку, охорони навколишнього середовища, здоров’я та соціального захисту, залучення інвестицій», — наголосив законотворець. На його думку, саме від керівників державних адміністрацій залежить, як розвиватиметься регіон, тож кожен громадянин має право самостійно визначати, кому довірити ці повноваження.

І. Молоток звернув увагу й на інший бік проблеми: призначений Президентом очільник регіону, на його думку, несе відповідальність тільки перед однією людиною — керівником держави. Загальні прямі вибори обласного очільника приведуть до влади людей, які займатимуться господарством, а не політикою, і матимуть обов’язки тільки перед мешканцями регіону. Такі вибори «надають механізми контролю за діями керівництва з боку громади, яка зможе поставити йому оцінку «незадовільно» в разі необхідності», стверджує парламентарій.

Після того, як така законодавча ініціатива пройде експертне обговорення, очікується, що народні депутати ініціюють проект змін.