На бойовому сході нашої країни спостерігається істотне загострення. На жаль, ситуація в зоні АТО сьогодні не є головною новиною вітчизняних ЗМІ — її заглушує парламентський фронт. Проте обстановка на території Донецької й Луганської областей залишається складною, повідомляють у штабі антитерористичної операції. За минулу добу (дані на 13.04) терористи 87 разів обстріляли позиції наших сил. Це рекорд за останній місяць. В епіцентрі вогню — як і раніше, Авдіївка. Із забороненої Мінськими домовленостями зброї українських захисників обстрілюють у районах Новгородського, Мар’їнки, Талаковки, Широкиного, Пісків, Зайцевого та Опитного. У штабі зазначають, що бойовики посилюють інтенсивність вогню гранатометами, кулеметами й стрілецькою зброєю. При цьому приховують свої злочини від спостережної місії ОБСЄ — 70 % обстрілів скоюють у темний час доби.

 

За даними Головного управління розвідки МО України, Росія перекинула на окупований Донбас кілька ешелонів із військовою технікою, паливом, боєприпасами для потреб 1 (Донецьк) і 2 (Луганськ) АК ЗС РФ. Пунктами призначення мілітаристської гуманітарки стали Краснодон (ешелон із ПММ), Дебальцеве (ешелон з боєприпасами до 200 тонн), Іловайськ (ешелони з військовою технікою —12 танків, 18 ББМ, 10 од. АТ та дизельним паливом), Новоазовськ (три вантажівки з особовим складом)...


Перший заступник глави Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг заявив про намір установити відеокамери в прифронтових селищах на Донбасі. 12 квітня він відвідав прифронтове селище Жованка з метою подальшого встановлення там цілодобових он-лайн камер спостереження. «Наші спостерігачі постараються збільшити свою присутність у цій зоні й спостерігати за ситуацією цілодобово. Для цього ми зараз шукаємо підходяще місце для встановлення камер у цьому селищі. Камера, яка працюватиме 24 години на добу 7 днів на тиждень», — сказав Хуг.


За аналогічним принципом відеофіксація вестиметься камерами, встановленими по обидві сторони лінії зіткнення в Авдіївці та селищі Жовтневому на півночі Донецька.


Минулого тижня група «ІС» повідомляла про організацію в так званих ДНР/ЛНР інформаційної кампанії зі звинувачення української влади в «блокуванні роботи СЦКК». «Це — явний удар Росії на випередження. Як випливає із відповіді глави СБУ на мій депутатський запит (він був оголошений на засіданні ВР 19.02.2016 р.), не настільки давня історія з вилученням у російських офіцерів зі СЦКК доказів їхнього сприяння терористам має продовження. Кримінальне провадження проти цих путінських упирів триває», — написав на своїй сторінці у ФБ координатор групи «ІС», народний депутат Дмитро Тимчук.


Тим часом один зі співробітників спостережної місії ООН перебуває в заручниках у бойовиків у Донецьку. «ООН мобілізувала всі канали, щоб забезпечити негайне та безумовне звільнення», — йдеться в заяві організації.