Українці активно використовують можливість впливати на ухвалення рішень місцевими органами влади, а також вносити свої пропозиції щодо благоустрою країни. Завдяки створенню «Єдиної системи електронних петицій» кожний свідомий громадянин може зайти на сайт e-dem.іn.ua, зареєструвати свою ініціативу, й у разі набору потрібної кількості «голосів», вона буде розглянута. Так само важливим аспектом є правильне заповнення форми петиції, бо половина клопотань одержує відмову через неправильне формулювання.


Нині програма активно розширюється й дає гарний результат. Найбільшу кількість підписів збирають прохання про припинення будівництв у паркових зонах і поліпшення комунальних послуг. Також гостро стоять справи з питаннями екології, транспорту та доріг. Часто можна зустріти прохання про запровадження штрафів за шум після 22.00, за вигулювання собак без намордників, за голосні розмови по мобільному телефону в громадських місцях і навіть за прослуховування музики в навушниках. Але все-таки найбільше народ хвилює благоустрій (42.7% від загального числа петицій).


— Проект розпочав свою роботу з одинадцяти міст. А зараз охоплює півсотні населених пунктів. Зареєстровано більш як три тисячі електронних петицій, їх підтримали 50 тисяч громадян. Цей ресурс є доволі популярним і ефективним, — коментує голова Державного агентства з питань електронного урядування Олександр Риженко. На сьогодні розглянуто понад 300 петицій.