На часі комплексна програма розвитку галузі електроенергетики

 

Таке переконання висловив представник Блоку Петра Порошенка Олег Недава. У всіх країнах Європи спостерігається тенденція до скорочення атомної програми розвитку енергетичного комплексу, наголосив він. У цьому контексті наша країна приділяє недостатню увагу розвиткові теплових електростанцій. Серед переваг такого способу здобуття енергії він назвав мобільність станцій, можливість їх використання у час пік, створення робочих місць. Особливий наголос парламентарій зробив на перспективі ефективного застосування шахтарської праці й копалень, які нині занепадають на Донбасі. Під час розробки комплексної програми, спрямованої на розвиток електроенергетичної сфери, на думку народного обранця, особливу вагу варто приділити розширенню мережі теплових станцій.

Повернути вкрадене в законний спосіб

Автори проекту закону, який передбачає звернення на користь державного бюджету коштів до вироку суду, готові дослухатися до зауважень, висловлених до документа. За словами народного депутата від фракції «Народний фронт» Івана Вінника, Комітет з питань національної безпеки та оборони, який виступив ініціатором таких нововведень, відштовхувався передусім від того, що в державному бюджеті передбачено сім мільярдів гривень на армію, які мають надійти саме від такої конфіскації. «На жаль, сам факт того, що йшлося про армію, надав процесу обговорення дещо непотрібного емоційного забарвлення, — сказав законотворець. — Це вилилося в публічні дискусії та обвинувачення із натяками про конфлікт інтересів». Від імені авторів документа І. Вінник вибачився перед його опонентами, посилаючись на емоційність полеміки. Водночас, переконаний парламентарій, інструмент, який передбачає скандальний законопроект, країні необхідний. Відтак народні депутати мають намір створити конструктивну робочу групу, яка «виправить всі доречні зауваження щодо неузгодженості окремих положень документа з європейською практикою». При цьому І. Вінник припускає навіть можливість того, що проект закону повністю перепишуть.

Медицина безсила

За півтори року роботи Верховної Ради восьмого скликання парламентарії не ухвалили жодного документа про медицину. Так стверджує представниця фракції «Самопоміч» Ірина Сисоєнко. За її словами, законопроекти, які стосуються цієї важливої галузі, не потрапляють у порядок денний. Це може бути однією із причин, чому система охорони здоров’я не задовольняє потреби населення, каже вона. Нині діє система, за якої гроші, виділені з державного бюджету, витрачаються виключно на збереження інфраструктури медичних установ та заробітні плати працівникам. Водночас уже понад рік у парламенті лежать проекти законів, які стосуються автономізації медичних закладів. Пропонується надати можливість таким закладам стати неприбутковими підприємствами, а головним лікарям — право самостійно приймати рішення про закупівлю медичних засобів та обладнання відповідно до наявних потреб. Не менш важливим, на думку І. Сисоєнко, є проект закону про трансплантацію. Адже тисячі наших громадян нині збирають гроші, щоб провести за кордоном операції, які цілком здатні виконувати наші фахівці. Фракція «Самопоміч» наполягає, щоб ці питання потрапили у план роботи законотворців уже наступного пленарного тижня.