Служба безпеки України перевіряє харківських переселенців і заявляє про незаконні схеми соціальних виплат майже 28 тисячам фіктивних внутрішньо переміщених осіб на суму понад мільярд гривень на рік.


Ці люди були зареєстровані в органах соцзахисту як ВПО із зони АТО. За документами усі вони проживали в Харківській області, а по факту за місцем реєстрації їх не було.


«Щомісяця пенсії та інші соціальні виплати, призначені для них, надходили на українські банківські карти, їх знімали організатори угод через банкомати в Харкові. Потім зловмисники обмінювали гривні на російські рублі та переправляли готівку на непідконтрольну Україні територію через Російську Федерацію, зокрема, й для фінансування терористичної діяльності», — повідомили в прес-центрі СБУ.


Нині інформацію про переселенців перевіряють 42 комісії. На сьогодні перевірено понад 45% переселенців, яким тимчасово припинили соцвиплати. Майже дві третини перевірених фактично не проживають на підконтрольній українській владі території. Найбільша кількість фіктивних переселенців — в Ізюмському, Балаклійському і Барвінківському районах.


За цими фактами правоохоронці відкрили тридцять кримінальних проваджень. Нагадаємо, у Харківській області офіційно зареєстровано 211 700 переселенців. У лютому за ініціативи СБУ 88 тисячам осіб тимчасово припинили соцвиплати, щоб перевірити, чи мають вони на них право.

Харківська область.