Поляки перейшли від слів до дій. Стали відомі концепція та структура польських ВТОК (Військ територіальної оборони крани), що складатимуться із 35 тисяч військовиків-добровольців, котрі мають підтримувати і посилювати діючу професійну армію країни, яка нині нараховує майже 100 тисяч вояків.

 

Трирівнева структура, що базуватиметься на адміністративно-територіальному поділові, матиме такий    вигляд: повітовий, воєводський та загальнонаціональний рівні. На найнижчому рівні (повіт — відповідник нашого району), що буде основою системи, сформують 364 роти по 100 військовиків кожна. Роти (по 3—4) групуватимуть у 86 батальйонів, які (також по 3—4) входитимуть до 17 бригад на рівні воєводства. В кожному воєводському центрі (відповідник нашого обласного центру) працюватиме командування бригад та розташовуватимуться по одному батальйону. Загальна кількість бригад (чисельність особового складу яких може коливатися від 1,5 до 2,5 тисячі вояків) буде більша від існуючої кількості адміністративних воєводських одиниць (їх є 16), оскільки на території найбільшого столичного Мазовецького воєводства буде дві бригади. Бригади відрізнятимуться за спеціалізацію особового складу, яка залежатиме від специфіки конкретного воєводства: одні складатимуться з охоронних частин, інші — з маневрених підрозділів, у тому числі й тих, що призначені для ведення нерегулярних (партизанських) дій.


ВТОК керуватиме спеціальне командування ТО, яке діятиме на загальнонаціональному рівні, в структурі реформованого Генштабу Війська Польського. Формування ВТОК проходитиме в чотири етапи. Насамперед буде сформовано три бригади на східних рубежах Польщі (в Підляському, Люблінському та Підкарпатському воєводствах), які мають досягти стану організаційної готовності впродовж року, натомість решта чотирнадцять — до кінця 2019-го. Їх бойове злагодження планується закінчити до кінця 2021 р.


Експерти стверджують: такі швидкі темпи цілком обґрунтовані з огляду на геополітичну ситуацію, що стрімко погіршується. Водночас вони вказують, що головними перешкодами на шляху формування ВТОК можуть бути проблеми інфраструктурного характеру — недостатня кількість казарм, тирів і складів, які треба буде збудувати. Не відкидають також «кадровий голод», зокрема, якщо йдеться про наповнення штатного розпису старшого офіцерського складу ВТОК. Цю проблему Міноборони планує подолати, набравши частину офіцерів із військ оперативного призначення, а решту — із запасу. Хоча так званих. запасників залучатимуть в останню чергу, оскільки «філософія» ВТОК передбачає створення нової категорії захисників країни — військовиків-добровольців.

Варшава.