До парламенту Туреччини внесено законопроект про позбавлення депутатів недоторканності. За словами прем’єр-міністра, документ було підготовлено за участі Партії справедливості й розвитку, яка має більшість у законодавчому органі країни, і передбачає позбавлення імунітету депутатів, котрі підтримують тероризм.

 

Питання про позбавлення імунітету почало обговорюватися у країні з ініціативи влади, яка вважає, що деякі депутати парламенту симпатизують терористичним організаціям і виступають проти ведення контртерористичної операції стосовно бойовиків Робітничої партії Курдистану (РПК). Найбільше претензій у президента і прем’єра до лідера опозиційної Народно-републіканської партії Кемаля Каличдагорлу та деяких членів прокурдської Народної демократичної партії.


Опозиція вважає, що в такий спосіб влада хоче закрити їй рота і розв’язати собі руки та нещадно розправлятися з неугодними депутатами. Очікується, що законопроект спричинить запеклі дискусії у парламенті, й ніхто не може передбачити — буде його ухвалено чи відхилено.


Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган пояснив тим, хто сумнівається, що метою скасування депутатської недоторканності є кримінальне переслідування лише депутатів, які постачають сепаратистській терористичній організації РПК зброю.


Виступаючи в стамбульському конгрес-центрі «Халіч», президент заявив, що для засудження підозрюваного депутата не можна чекати закінчення його повноважень. «Коли ми говоримо про скасування недоторканності, дехто розуміє, що йдеться про скасування її для всіх депутатів. Це не так. Це означає можливість подачі позовів на депутата, підозрюваного у зв’язках із терористами, до судових інстанцій. Чи можна чекати на закінчення депутатських повноважень, коли хтось постачає зброю терористичній організації, перевозячи її на своїй машині чи в трунах?» — запитав Реджеп Ердоган.