У Південній Кореї учора відбувалися парламентські вибори. До Національних зборів обирали 300 депутатів: 253 з них — за одномандатними округами, а ще 47 — за пропорційною системою.

 

Кандидатами  було визнано 944 особи, 26% із них представляли правлячу партію «Сенурідан», 24% — опозиційну Демократичну партію «Тобуро», 18% — Народну партію, що відкололася від Демократичного альянсу, 14,5% кандидатів не представляли жодної партії.


Виборчі дільниці в Сеулі та регіонах відкрилися о 6-й ранку і працювали до 18.00.


За даними екзитполів більшість місць в парламенті одержує правляча партія «Сенурідан», яку пов’язують з нинішнім президентом країни Пак Кин Хе. За цю політичну силу голосували 54,7% виборців, а отже, в парламенті вона може мати 150—170 місць. Демократичній партії в новому парламенті може дістатися майже 100 мандатів, Народній партії — близько 30.


Таким чином, нинішній президент матиме й надалі вагому підтримку в парламенті, що важливо для продовження економічного курсу та протидії агресивній політиці «північних сусідів». А також з огляду на те, що в Південній Кореї у грудні наступного року відбуватимуться президентські вибори.


Парламент Південної Кореї — однопалатний. Вибори відбуваються раз на чотири роки. Нинішні — ювілейні, двадцяті за ліком. Право обирати в країні мають особи, які досягли 19 років, а для того, щоб бути обраним до Національних зборів, кандидат має досягти 25 років. Виборець повинен особисто прийти на виборчу дільницю, пред’явити документ (це може бути не тільки паспорт), а в реєстрі виборців не тільки розписатися, а й поставити особисту печатку або відбиток великого пальця. У кабінці для волевиявлення позначка ставиться теж не простою ручкою, а з допомогою спеціального пристрою (вочевидь, «каруселі» при цьому організувати важко).


Цікаво, що кожна політична партія, формуючи список кандидатів, має закласти в ньому порівну представників чоловічої і жіночої статі. А коли партія висуває кандидатів-одномандатників, тут дозволяється «послаблення»: жінок у списку має бути щонайменше 30%. Переможцем в одномандатному окрузі стає той кандидат, який одержав просту більшість голосів. Якщо кількість голосів розподіляється порівну, переможцем визнається... старший за віком. Серед політичних партій до парламенту проходять ті, що набрали на виборах понад 3% голосів або одержали 5 і більше місць в одномандатних округах.