На цьому наголосив перший віце-президент НАНУ академік Антон Наумовець під час учорашнього виступу на звітній сесії загальних зборів НАН України.


Зібрання присвятили підсумкам діяльності за 2015 рік та обговоренню нової редакції статуту академії. Цей документ, узгоджений з новим Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність», містить низку новацій. Зокрема, передбачає участь у загальних зборах академії наукових працівників, делегованих трудовими колективами академічних інститутів, з правом ухвального голосу. Учора на зборах делегати були в новому статусі. Водночас новим законом передбачено створення Національної ради з питань розвитку науки і технологій, Національного наукового фонду та Міжвідомчої ради з координації фундаментальних і прикладних досліджень, що діятиме при НАНУ.


Заступник глави адміністрації Президента Ростислав Павленко зачитав привітання від Петра Порошенка, в якому глава держави відзначив: Україна покладає великі надії на науковців, а надто у розв’язанні економічних проблем.


Тим часом у вчених їх теж не бракує. Фахівці провідних академічних інститутів змушені працювати по кілька днів на тиждень з відповідним зменшенням зарплат. З окупованих районів Донбасу переміщено 10 наукових установ, які через фінансову скруту скоротили працівників майже утричі. Загалом недофінансування академічних інститутів сягає 20 відсотків. Погіршилося матеріально-технічне забезпечення академії, критично загострилася кадрова проблема, зменшилася кількість наукових публікацій.


Та попри кризу науковцям є чим пишатися, наголошує Антон Наумовець. Розроблено перші вітчизняні зразки прозорої броні, основним елементом якої є кристалічні пластини з сапфіру. Фізики одержали нові двовимірні структури макропористого кремнію. Вперше визначено торієвий потенціал геологічних структур на території України. Просунулися наші вчені і в дослідженні хімії двовимірних структур з унікальними властивостями, зокрема, графену та його оксидів. До стадії серійного виробництва доведено технологію вирощування оптичного германію з оригінальними домішками, який уже закуповують фірми із США та низки країн Європи для виробництва лінз та іншої оптики. Чималі здобутки мають наші вчені в розробці енергоощадних технологій, забезпеченні надійної роботи атомних станцій та продовженні їх ресурсу,  розвитку медицини та зміцненні продовольчої безпеки. Усе це «переконливо спростовує висловлювання деяких чиновників про те, що вітчизняна наука не дає практичної віддачі і є тягарем для економіки», каже Антон Наумовець.


Торік НАНУ вдалося зберегти наявну систему цільових програм, конкурсів наукових і науково-технічних проектів, а також сформувати дві нові академічні програми. Вчені докладають великих зусиль задля розв’язання проблем, пов’язаних з війною на сході країни. Торік започатковано цільову науково-технічну програму НАНУ «Дослідження і розробки з проблем підвищення обороноздатності і безпеки держави» та розпочато виконання відібраних за конкурсом проектів.


Водночас постійне «урізання» бюджету науки ставить під сумнів саме існування академії, вважає Антон Наумовець. Державним бюджетом на 2016 рік передбачено фінансування НАНУ в обсязі 2 млрд. 54 млн. грн. (загальний фонд) — це на 12 відсотків менше від торішнього обсягу і на 725 млн. менше за мінімальні потреби.


У січні президією НАНУ ухвалено рішення про оптимізацію мережі академічних установ. Закон України про державний бюджет вимагає провести її до 1 серпня. При цьому важливо не втратити найавторитетніших науковців і перспективних молодих учених. Тим часом НАНУ сподівається на збільшення фінансування на 
725 млн. грн. за результатами перегляду державного бюджету за підсумками першого кварталу. Такі пропозиції було підтримано профільним комітетом Верховної Ради.