«Немає жодних сумнівів, що ухвалення цього «рішення» стало можливим винятково за вказівкою Кремля, що свідчить про ескалацію Путіним і його оточенням конфронтаційних форм взаємин із усім міжнародним співтовариством», — так прокоментував голова Меджлісу Рефат Чубаров рішення «прокурора Криму» Наталії Поклонської «призупинити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу на території півострова». Відтепер Меджлісу забороняється висловлювати свою позицію в усіх державних і муніципальних ЗМІ, проводити публічні масові заходи, використовувати банківські вклади і взагалі будь-яка діяльність.

Рефат Чубаров переконаний: це «нице» рішення буде «забезпечуватися каральними органами Російської Федерації, що окупували Крим». А також, що воно стало відповіддю президента РФ на заклики міжнародної спільноти припинити репресії проти кримських татар. «Очевидно, Путін продовжує виходити з того, — написав Рефат Чубаров на своїй сторінці у Фейсбук, — що в світі вже не існує ефективних інструментів, здатних припинити вчинені ним брутальні порушення норм міжнародного права».

Нині Рефат Чубаров та Уповноважений Президента у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв перебувають у Стамбулі, де беруть участь у 13-й сесії Ісламської конференції на вищому рівні. Про порушення прав кримських татар у Криму вчора говорили і під час цього найавторитетнішого в ісламському світі саміту.

Голова Меджлісу також закликав главу держави звернутися до міжнародних організацій і вимагати скликання Радбезу ООН, щоб попередити загрозу розправи над корінним населенням Криму. 

Президент України одразу це й зробив. «Звертаюсь до світового співтовариства: кожен день окупації несе нові загрози для мешканців Криму. Єдиний шлях зупинити це свавілля — припинити анексію півострова і повністю вивести звідти російські окупаційні війська», — заявив Петро Порошенко. «Їм мало арештів і політичних судів над окремими представниками кримськотатарського народу — вирішили заборонити весь Меджліс! Цілий народ директивою намагаються позбавити голосу, можливості представляти і захищати свої права. Це — чергове порушення базових прав і свобод людини, яке російські окупанти вчиняють у незаконно анексованому Криму, це відновлення сталінської політики щодо корінного народу півострова. Причина цьому — авторитарний страх перед самоорганізацією вільних людей».

«Це рішення стало черговим кроком у ланцюгу злочинів російської окупаційної влади проти представників кримськотатарського народу, корінного народу Криму, — наголошено в заяві МЗС України. — Вважаємо це порушенням зобов’язань Російської Федерації за міжнародним правом як держави-окупанта, а також Конвенції про ліквідацію усіх форм расової дискримінації. За останні два роки Кремль перетворив український півострів на зону утисків, залякувань і переслідувань, масових порушень фундаментальних прав і свобод».

«Російська влада позбавила українців та кримських татар на півострові «здатності виступати на підтримку їхньої національності та етнічної приналежності» та піддавала «систематичним утискам і дискримінації», — йдеться у щорічній доповіді стосовно дотримання прав людини, опублікованій на сайті Державного департаменту США.

Факти свідчать, що кримські татари, які виступають проти анексії Криму, стають жертвами насильства і свавільних арештів. Їх позбавлено свободи слова, обмежено в отриманні доступу до освіти, охорони здоров’я та роботи.

«Будь-хто, пов’язаний з Меджлісом, тепер, у результаті цієї заборони... може стати жертвою серйозних звинувачень в екстремізмі», — переконаний Денис Кривошеєв, заступник директора Amnesty Іnternatіonal по Європі та Центральній Азії. «Рішення припинити діяльність Меджлісу в рамках російських антиекстремістських законів — це ворожий, каральний захід, що позбавляє членів кримськотатарської спільноти права на свободу асоціацій».

Коментарі

Ганна ГОПКО, голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах:

— Ми бачимо, як прогресують у Криму свавілля, порушення прав людини. Фактично відбувається етноцид кримськотатарського народу. Окупаційна влада у Криму у всякий спосіб намагається придушити ті живі острівки, людей, які здатні чинити опір системі, нав’язаній з Кремля. Бо в Кремлі, у Москві, створені окремі відділи, які моніторять ситуацію, займаються спеціальними ідеологічними розробками, щоб, не дай Боже, низи не збунтувались. Буквально тиждень тому Верховна Рада проголосувала за постанову щодо підтримки кримськотатарського населення, щодо порушень прав підприємців, прав людини у Криму. Ми звернулися до парламентів світу, щоб вони звернули увагу на посилення тиску й порушення прав людини у Криму. І щоб депутати Європейського парламенту не здійснювали візитів до Криму.

Георгій ЛОГВІНСЬКИЙ, заступник голови комітету, голова підкомітету з міжнародно-правових питань та внутрішньо переміщених осіб Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин:

— Це продовження тактики щодо знищення корінного народу Криму. Тільки зараз вони хочуть це зробити на підставі якогось папірця. З юридичної точки зору, неможливо заборонити Меджліс, тому що це не організація, яку можна заборонити. Але, з точки зору окупаційної діяльності, вони продовжують тиск на права людини, на права корінних народів. Але як не можна заборонити повітря, так само не можна заборонити народ. Закликаю громадськість, у тому числі і європейську, фіксувати факти нових порушень прав людини у Криму і чинити всі необхідні жорсткі дії, санкції до окупаційної влади у Криму, яка порушує права наших громадян.

Олександра КУЧЕРЯВА.

ЕКСПЕРТНА ДУМКА

Прийняте рішення розширить «каральний арсенал» окупантів

Під загрозою — доля майже 4 тисяч кримських татар та їхніх сімей

Сьогодні має відбутися чергове судове засідання підконтрольного РФ «Верховного суду Криму» у справі про визнання кримськотатарського Меджлісу екстремістською організацією. Та гаяти час даремно в очікувані очевидного рішення окупаційної Феміди «влада півострова», вочевидь, втомилася. І за добу до засідання так званий «генпрокурор республіки» Наталя Поклонська постановила: «діяльність громадського об’єднання «Меджліс кримськотатарського народу» призупинити»!

Що відбувається і чого чекати? Відповіді на ці запитання учора шукали експерти і політики під час прес-конференції у столиці.

— Це просто продовження хвилі репресій окупантів щодо кримських татар. Фактично арешт на майно Меджлісу та заборона йому проводити масові заходи діють уже майже два роки. І по суті реалії існування не змінюються, — переконана Юлія Тищенко, помічник голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, експерт Українського незалежного центру політичних досліджень.

Єдина «новація» — тепер «вибіркове кривосуддя» можна буде застосувати мало не до кожного кримського татарина, хто, скажімо, хоча раз брав участь та просто голосував на виборах до Меджлісу. Або ж — допомагав у реалізації хоча б одного із його проектів. Це все, за законами окупантів, може вважатися фінансуванням чи підтримкою екстремістської діяльності. За словами Юлії Тищенко, якщо суд визнає представницький орган кримських татар екстремістською організацією, доля майже 4 тисяч людей та їхніх родин опиниться під загрозою.

Водночас експерти переконані: «влада Криму» озвучує та втілює у життя не свої ідеї, а «цеу» з Кремля.

— Що відбувається? Вводиться суспільний «бан» на Меджліс. І не просто як на інституцію, а на саму «кримськотатарськість». Для окупантів відкриваються нові можливості (підстави) карати. І другий момент — тим самим окупанти намагаються дискредитувати лідерів кримськотатарського народу. Адже рейтинги в Мустафи Джемілєва і Рефата Чубарова, навіть попри те, що вони фізично не можуть бути в Криму, досить високі, — переконана Еміне Джеппар, радник міністра інформаційної політики України.

У тому, що «суд» підтримає позицію прокремлівської «прокуратури», експерти не сумніваються. Як і в тому, що це не стане крапкою у боротьбі із кримськими татарами.

— Сьогодні в Криму спостерігається хвиля витіснення кримських татар та спроба їхньої маргіналізації. Самопроголошена влада намагається перетворити кримських татар на тих, з ким не варто спілкуватися, адже після цього в тебе можуть бути проблеми. Це своєрідна спроба тиску задля витіснення. Чи це працює? Тільки за офіційними даними, 21 тисяча людей виїхала з Криму. Насправді цифри значно більші. За останні півроку з півострова на материкову частину України виїхало на 68 тисяч осіб більше, ніж повернулося. Натомість заїжджають росіяни. Вони хочуть заселити Крим лояльно налаштованим до себе населенням. Це, до речі, міжнародний злочин, — каже Таміла Ташева, співзасновник громадської ініціативи «КримSOS».

Експерти одностайні: переслідування Меджлісу та його членів триватиме. «В України невелике меню, як на це можна реагувати. Але діяти потрібно», — переконана Юлія Тищенко. Як?

— Головна запорука безпеки Меджлісу сьогодні — синхронізація в Україні на всіх рівнях влади ставлення до кримських татар як до корінного народу, а не як до нацменшини чи діаспори, як це було раніше. Понад те, ми маємо закликати міжнародну спільноту приймати документи, заяви та резолюції, у яких зазначатиметься, що кримські татари — корінний народ півострова, — пропонує Еміне Джеппар.

Тетяна ГРАДОБЛЯНСЬКА.