У середу в столиці Македонії відбулися масові акції протесту перед адміністрацією президента, будівлями уряду, спецпрокуратури та штаб-квартири правлячої партії ВМРО-ДПМНЄ. Їх учасники вимагали відставки президента країни Георге Іванова. Причина? У вівторок він ухвалив рішення про припинення усіх кримінальних розслідувань щодо функціонерів правлячої партії та опозиціонерів, повідомило македонське електронне видання «Вест».

Майже всі припинені за розпорядженням президента кримінальні справи стосуються прослуховування на «прохання» правлячої партії майже 20 тисяч політиків, дипломатів і бізнесменів. «Своїм рішенням про загальну амністію Георгій Іванов став на захист кримінальних діячів, порушив Конституцію і гідність громадян. Це дорівнює державному перевороту», — заявив глава парламентської групи опозиційної партії Соціал-демократичний союз Македонії Горан Сугарескі.
Депутати від СДСМ та інших опозиційних партій зажадали від парламенту провести голосування про імпічмент президентові республіки Георге Іванову. Але голова Зборів (парламенту) Македонії Трайко Веляноскі заявив, що вже немає конституційної можливості скликати засідання з питання імпічменту, бо парламент республіки 7 квітня було розпущено перед достроковими виборами, призначеними на 5 липня. За його словами, екстрене засідання Зборів може бути скликано тільки в разі введення воєнного чи надзвичайного стану в країні.
Звісно, ця відповідь не задовольнила опозицію, і з її ініціативи в країні почалися акції протесту з вимогою відставки президента. Крім Скоп’є, вони відбулися в Битолі та інших містах країни. У столиці протестувальником вдалося прорватися крізь поліцейські заслони до приміщення адміністрації президента, де вони громили меблі, оргтехніку та все, що потрапляло під руку. Із залишків меблів, винесених з адміністрації, влаштували багаття. У будівлі міністерства правосуддя було вибито всі шибки, пошкоджено припарковані службові автомобілі. А от до штаб-квартири правлячої партії ВМРО-ДПМНЕ протестувальником прорватися не вдалося. Поліція перекрила всі підходи до неї бар’єрами та важкою технікою. Як повідомило видання «Вест», після сутичок із поліцією спецпризначення із двох боків є поранені, серед них і один журналіст. Поліція затримала кілька десятків протестувальників.
Нагадаємо: ще в травні 2015 року протиріччя між лідерами Соціал-демократичного союзу Македонії та ВМРО-ДПМНЄ Зораном Заєвим і Ніколом Груєвскі призвели до парламентської кризи й масових вуличних протестів у столиці. Вони почалися після корупційного скандалу й оприлюднення опозицією матеріалів, що компрометують міністрів правлячої партії і самого прем’єра. Депутати від СДСМ та інших опозиційних партій ігнорували засідання парламенту, й він майже не працював.
Після переговорів лідерів чотирьох парламентських партій, що проходили за участі єврокомісара Йоханнеса Гана та послів Великої Британії і США в Македонії, було ухвалено рішення про проведення дострокових виборів. Спочатку голосування призначили на 24 квітня, однак опозиція зажадала більше часу для підготовки чесних виборів. Їх перенесли на 5 липня. Але й ця дата не влаштувала лідера опозиції Зорана Заєва, який заявив, що його партія не братиме участі в них через наявність «мертвих душ» у списках виборців і не зовсім рівних умов висвітлення передвиборної кампанії у ЗМІ.
...А потім президент ухвалив рішення зняти перед виборами всі обвинувачення із головних діючих осіб правлячої партії. Навіть єврокомісар Йоханнес Ган заявив, що це рішення ставить під загрозу інтеграцію Македонії до ЄС та НАТО. Посольство США в Македонії також висловило нерозуміння рішення президента й зажадало надати більше інформації та додаткових роз’яснень.

 

 

 

На знімку: сутичка протестувальників із поліцією.

Фото Xіnhua/Укрінформ.