задля відкритості, прозорості нової системи управління та парламентського апарату

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій на брифінгу після завершення пленарного засідання заявив, що парламент зміг знайти вихід із політичної кризи.

«Багато хто передбачав, що Верховна Рада не зможе вийти з політичної кризи, яка вже впродовж тривалого часу існує в нашій державі, хоча вважаю цю кризу, швидше, штучною, — сказав А. Парубій. — Багато хто говорив про дочасні вибори, що парламент не зможе дати відповідь на ті виклики, які стоять перед нами, але Верховна Рада продемонструвала, що ми змогли пройти і цей виклик також. Верховна Рада України, яка була обрана після Майдану, має значну відмінність — це високий рівень відповідальності, який у ключові моменти стає вищим, аніж політичні та особисті амбіції. Сьогодні ми змогли прийняти всі рішення, які стосуються і формування нового Кабінету Міністрів, і керівництва Верховної Ради. Тепер — до роботи, бо суспільство чекає від нас реальних результатів і реальних кроків».

Серед основних пріоритетів на посаді Голови Верховної Ради Андрій Парубій назвав законопроекти в оборонній сфері, вдосконалення законодавства у сфері боротьби з корупцією, реформу судової системи. «Неможливо буде подолати корупцію, якщо не реформуємо судову систему, яка на сьогодні є, напевно, однією з найбільш корумпованих сфер в українському суспільстві», — сказав глава парламенту, до того ж наголосивши на потребі комунікації з громадянським суспільством та з Кабінетом Міністрів.

«Я впевнений, що нам вдасться налагодити дуже плідну комунікацію з Кабінетом Міністрів України», — сказав він.

Глава парламенту також висловився за завершення масштабного реформування Верховної Ради, яке розпочав Володимир Гройсман, — задля відкритості, прозорості та нової системи управління та парламентського апарату.

«Ми вперше маємо унікальну ситуацію, коли і опозиція, і коаліція є проєвропейськими, проукраїнськими, і на всі виклики вони повинні давати спільну відповідь», — зауважив А. Парубій. При цьому він висловив сподівання, що зможе об’єднати зусилля всіх демократичних сил у Верховній Раді для досягнення тієї мети, яку поставили ще на Майдані, — побудови європейської, сильної, потужної української держави.

На запитання, чи триватиме у парламенті практика сигнальних голосувань, А. Парубій відзначив, що це — пряма норма Регламенту Верховної Ради і жодним чином не є антизаконною дією.

Голова Верховної Ради також висловився за комплексні зміни до Регламенту із урахуванням рекомендацій місії Європарламенту, зокрема, щодо зміни порядку денного пленарних засідань у п’ятницю, надання змоги записатися на виступ у сесійній залі позафракційним депутатам, проведення виїзних засідань президії Верховної Ради у різних регіонах України, зокрема, в Маріуполі, Запоріжжі, Харкові, у Львові, щоб зрозуміти гострі місцеві проблеми. Перші зміни у роботі парламенту, пообіцяв, А. Парубій, уже зможемо побачити у другій половині травня.

За словами А. Парубія, нині парламентська коаліція налічує 234 народні депутати. Він не виключив можливості перерозподілу парламентських комітетів, оскільки нині є низка вакантних посад.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.