Влада курортного Скадовського району Херсонщини позбавила працівників місцевих контролюючих органів можливості тишком-нишком підзаробити на власниках оздоровниць. Відтепер перевірку готовності пансіонатів, санаторіїв та дитячих центрів на чорноморському узбережжі до роботи в новому сезоні проводитимуть не окремі інспектори поодинці, а тільки колективно – члени комісії, делеговані від усіх служб, включно із рятувальниками й епідеміологами. І якщо суттєвих порушень не виявлять, вони одразу й на місці поставлять свої підписи в документі про можливість відкриття закладу, каже голова Скадовської РДА Віктор ТУРИК. Це зроблено, щоб позбавити чиновників вести кулуарні перемовини з підприємцями без свідків, і шантажувати їх, погрожуючи не дати можливості для прийому відпочивальників. Натомість, аби уникнути спалахів кишкових захворювань, жорсткішим стане контроль санітарного режиму в дитячих центрах – наявність у працівників столових санітарних книжок, перевірки якості продуктів та дотримання умов їх зберігання – наявності працюючих холодильників, дезінфекції кухонних блоків тощо.

 

Новацію вже оцінили: власники шести десятків тутешніх оздоровниць заздалегідь розгорнули підготовку до курортного сезону, і багато хто з них планує відкритися не в червні, як зазвичай, а на початку або в середині травня. Адже минулого літа кількість гостей у районі виявилася рекордною, та й тепер починають надходити численні замовлення на путівки. Причому не тільки до пансіонатів. У літньому наметовому таборі на мальовничому острові Джарилгач, скажімо, місця вже повністю «забиті» аж до середини липня!

 

До речі, помітне збільшення кількості гостей прогнозують і в інших районах чорноморського та азовського узбережжя Херсонщини. За результатами моніторингу оздоровниць, фахівці Департаменту зовнішньоекономічної діяльності, туризму і курортів облдержадміністрації прогнозують прибуття до Таврії понад двох мільйонів курортників протягом всього сезону. Орієнтовна вартість путівок із проживанням та харчуванням коливається в межах 150–270 гривень для дітей, і 250–750 гривень для дорослих. Причому бізнесмени зараз активно вкладають гроші також у підвищення комфортності номерів, та розширення спектру послуг – облаштування додаткових атракціонів та цілих міні-парків розваг, басейнів, екскурсій, анімації.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсонська область.

 

Голос України