Це визнали учасники "Днів сталої енергії", що відбуваються у місті 14--16 квітня. Зокрема, на семінар "Муніципальні інвестиції в Україні -- можливості фінансування та управління з ЕSP" прибули представники Польщі, Німеччини, Норвегії, Швеції, міжнародних фінансових організацій, посольств -- загалом із 15 країн світу.

 

Керівник фонду ЕSP Андерс ЛУНД сказав: "Я не думаю, що можна знайти якесь інше місто в Україні, де були б залучені всі чотири міжнародні фінансові інституції. Чому банки готові позичати кошти місту Тернополю? Бо тут є стабільність." Нині здійснювати енергетичну трансформацію міста допомагають Світовий банкЄвропейський банк реконструкції і розвиткуміжнародні фонди ЕSP та NEFCO. Кошти надають як у вигляді кредитів, так і грантами, а це десятки мільйонів євро. Йдеться про реконструкцію тепломереж, мереж водопостачання та водовідведення, встановлення індивідуальних теплових пунктів, будівництво котелень та сонячних батарей, утеплення фасадів тощо.

 

-- Коли п'ять років тому ми зробили аналіз споживання енергії, то результати шокували, -- розповів міський голова Тернополя Сергій НАДАЛ. -- Відтак енергоефективність стала одним із пріоритетів роботи місцевої влади. Маємо амбітну мету: протягом наступних кількох років отримати додатково три мільярди гривень інвестицій, як підуть на заміну мереж, новітні технології, зменшення споживання енергоносіїв.

 

Але це не самоціль. Кінцева мета -- встановлення адекватних тарифів і адекватних цін для населення за надання якісних послуг, які воно купуватиме у комунальних служб. До програми енергоефективності на умовах співфінансування залучають і мешканців багатоквартирних будинків. Вигода взаємна: місто отримує економію, люди якісні й дешевші послуги. Скажімо, завдяки встановленню торік першого індивідуального теплового пункту вдалося зекономити до 60 відсотків енергіїЦього року планується встановити кілька десятків таких пунктів.

 

У рамках "Днів сталої енергії" відбудеться освячення обладнання та техніки, придбаних "Тернопільводоканалом" за кошти Світового банку, встановлення першого в Україні "сонячного дерева", відкриття ресурсного центру ОСББ та низка інших заходів. Якщо перші "Дні сталої енергії", які проводились торік, мали здебільшого пізнавальний характер, то цьогорічні демонструють втілення реальних проектів.

 

Людмила НАКОНЕЧНА.

 

Тернопільська область.

 

Голос України