Найменування військових частин, їх нумерація з часів СРСР, — це приклад того, що Збройні Сили України перенасичені радянською символікою. Та вже на часі провести «десовєтізацію» ЗСУ, кажуть військовослужбовці і експерти. Але на якій спадкоємності будувати власну армію? Та як це потрібно робити? На ці та інші запитання шукали відповіді в столиці учасники круглого столу «Мілітарні та історичні традиції у назвах частин і з’єднань Збройних Сил України: сьогодення та перспективи».


За словами гетьмана ГС «Об’єднане козацтво України» Валентина Соколовського, майже всі військові формування ЗСУ не мають назв та символів, пов’язаних із національною історією. «Нині ми разом із Спілкою офіцерів України звернулися до Президента з вимогою перейменувати частини і з’єднання, що безповоротно відірве Україну від радянського минулого. Ми вимагаємо це зробити до 25-ї річниці незалежності України», — сказав він.


А також додав, що майже всі частини, крім новостворених, ведуть відлік своєї історії від радянської епохи — утворені в Челябінську, Москві тощо. Навіть у ротах та батальйонах не знайшлося місця для такої постаті, як гетьман Богдан Хмельницький.


«На сьогодні в деяких бригад немає навіть бойових прапорів. Щоб їх видати, слід спершу змінити назву військової частини та її нумерацію. Як приклад, на Львівщині дислокується 
24-та бригада, бійці якої від першого дня в зоні бойових дій на Донбасі. Повна її назва — «24-та окрема механізована Самаро-Ульянівська, Бердичівська, Залізна, ордена Жовтневої Революції, тричі орденів Червоного Прапора, орденів Суворова та Богдана Хмельницького бригада імені князя Данила Галицького 13-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України». Така плутанина в назві для більшості не зрозуміла, але така історична суміш присутня в музеях і кімнатах бойової слави.


Як зазначив голова Спілки офіцерів України Олександр Скіпальський, сьогодні на Донбасі полягли тисячі героїв, і жодного з них не увічнено в назві військової частини. «Крім того, навіть жодна постать нашої великої історії, починаючи від Святослава Завойовника, Володимира Великого, славних гетьманів та отаманів, не знайшла свого відображення в назвах частин і з’єднань ЗСУ. Це не просто безпам’ятство, це зрада пам’яті тисяч наших безсмертних воїнів-патріотів», — зазначив він.


«Нам треба все зробити, щоб назви військових частин зміцнювали країну і щоб обов’язково починалися з географічної назви — Сумська, Тернопільська, Вінницька тощо. А вже далі додавати імена сучасних чи козацьких героїв. У цьому є можливість об’єднання України, об’єднання козацтва, нашої козацької душі», 

— додав відомий письменник і громадський діяч Герой України Іван Драч.