Футбол завжди об’єднував людей, згуртовував колективи, надихав і змушував радіти.


10 квітня в селищі Лютіж Вишгородського району відбулося відкриття футбольного сезону «весна—літо 2016» серед учасників АТО Києва та Київської області.


Наразі Футбольна ліга учасників АТО складається із 10 команд, серед яких — військові підрозділів, які брали участь у бойових діях на Донбасі, а також члени волонтерських організацій, котрі активно сприяли українським воякам у максимально ефективному захисті Батьківщини.


Як розповів голова правління громадської спілки «Всеукраїнське об’єднання учасників АТО «Українці — разом!» Руслан Руденко, ідея створення такого чемпіонату висіла в повітрі вже давно, але раніше в зв’язку з більш активними бойовими діями на сході було не до футболу. Лише тепер задум вдалося втілити в життя.


Цей спортивний захід дуже важливий. Адже військові отримали можливість відпочити, у грі стати тими, ким були до збройного конфлікту. Склади команд у майбутньому оновлюватимуться. Хтось із футболістів буде їхати в зону АТО, хтось повертатися звідти. Тож відбуватиметься ротація гравців.


Чемпіонат розпочався із хвилини мовчання на вшанування загиблих героїв АТО. Під звуки Державного гімну України капітани всіх команд підняли Державний прапор України.


Стартові поєдинки змагань були напрочуд видовищними та амбіційними, адже команди-учасниці показали на полі неабияку футбольну майстерність та прагнення до перемоги. Особливо запеклими спортивними баталіями відзначився матч між футбольними командами «Легенда» та «Батальйон Кульчицького».


Підтримка команд теж не підкачала. Трибуни гуділи, як на справжньому мундіалі. Шквал позитивних емоцій і бурхливу підтримку глядачів викликав нападник команди «Легенда» з позивним «Шуба», який став автором переможного м’яча у ворота суперників.


— Будь-який спорт, а надто командний, допомагає бійцям, які пройшли війну, швидше адаптуватися у суспільстві та повернутися до мирного життя. Виграє, звичайно, сильніша команда, але сьогодні все-таки перемогла дружба, — каже один із захисників луганського аеропорту капітан Роман Сізіневський.


— На полі бою команди турніру пліч-о-пліч виконували бойові завдання, захищаючи нашу державу. Сьогодні вони по різні боки футбольного поля захищають честь свого підрозділу. Це підтвердження того, що ми можемо не тільки воювати, а й відпочивати, зокрема, спортивно розвиватися. Наскільки фізично буде готовий військовослужбовець, настільки він ефективно і якісно зможе виконувати бойові завдання, — розповідає капітан ФК «Легенда» підполковник Іван Григор’єв.


Кажуть, ліга — це тільки перша проба перед більш масовими змаганнями.


Наступного сезону очікується розширення складу учасників. У зв’язку з цим організатори змагань закликають усіх патріотів України, які захищали честь нашої країни на сході, створювати свої команди і приєднуватися до Футбольної ліги учасників АТО.

 

 

Момент матчу.

 

Фото Олександра Гаращука.