Збільшення інституційної спроможності парламенту дасть змогу зробити законодавчий орган більш ефективним. Про це під час парламентсько-громадської конференції «Створюємо ефективний, підзвітний, відповідальний парламент» заявив Голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Глава парламенту зазначив, що для нього реформування Верховної Ради є одним із основних завдань.

Також він наголосив на необхідності продовжувати розпочаті раніше відповідні реформи та висловив сподівання на плідну співпрацю між Верховною Радою і Кабінетом Міністрів.

«Один із важливих напрямів — це налагодження співпраці між парламентом і урядом, зокрема, для того, щоб законопроекти, які ми готуємо, були найвищої якості та мали спільну позицію і Кабінету Міністрів, і Верховної Ради. Для цього з’явилися нові можливості, оскільки попередній Голова Верховної Ради Володимир Гройсман обраний Прем’єр-міністром, тому є сподівання на ефективну співпрацю і розуміння. З цього питання є спільна позиція», — сказав Андрій Парубій.

Крім того, глава парламенту наголосив на важливості співпраці з експертним середовищем та громадянським суспільством.

«Без громадянського суспільства дуже важко проводити реформи. Реформи є поза політикою. Це має бути цікаво і суспільству як учаснику процесу. Водночас воно має нести і співвідповідальність за проведення реформ», — сказав Голова Верховної Ради.

Керівник місії Європейського парламенту з оцінки потреб Верховної Ради Пет Кокс теж відзначив важливість ролі громадянського суспільства у цьому процесі. «Громадські організації — невід’ємна складова будь-якої реформи. Залученість, адвокація та моніторинг — основні засади співпраці інститутів влади з суспільством. Громадські організації, попри те, що вони поза парламентом, залишаються вагомим агентом необхідних змін», — зазначив він.

У процесі реформування діяльності Верховної Ради Європарламент пропонує зосередитися на таких пріоритетах: ефективна законодавча робота Верховної Ради; контроль за виконавчою гілкою влади;  відкритість, прозорість і підзвітність Верховної Ради громадянам;  наближення українського законодавства до європейського; належна адміністративна інфраструктура апарату парламенту;  коаліція, опозиція і діалог у Верховній Раді; етичні стандарти роботи парламенту.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.