Учора завершився дводенний візит до Польщі Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександра Турчинова, який пройшов під знаком євроатлантичної орієнтації та співпраці нашої країни.


Центральним питанням стала підготовка участі України у Варшавському саміті НАТО, що запланований на липень цього року. В його рамках відбудеться засідання Комісії НАТО—Україна. Глава польської держави запросив на саміт Президента України Петра Порошенка.


Секретаря РНБОУ приймали у Варшаві на найвищому рівні — Президент, маршалки Сейму і Сенату, міністри — закордонних справ, оборони та з питань координації роботи спецслужб. Практично-прикладний вимір узгоджених з політичним керівництвом питань співпраці О. Турчинов обговорив з керівником Бюро національної безпеки (БНБ) Польщі Павлом Сольохом.


У Варшаві переконані, що у відносинах з Україною Північноатлантичний альянс ще не вичерпав своїх можливостей, як у безпековому, так і у військовому вимірах. Ключовим для поляків питанням залишається також «недопущення до того, щоб справа агресії Росії проти України стала справою другого, третього плану», — підсумував керівник БНБ П. Сольох під час  прес-конференції. Офіційна Варшава стоїть на позиції, що ця тема має стати предметом принципової розмови в ході планованих на 20 квітня переговорів НАТО-Росія. Логічно, наголосив П. Сольох, що контакти альянсу з Кремлем «мають вестися з позиції сили»: спочатку було лютневе рішення щодо відлякування і оборони (про зміцнення присутності НАТО на східних рубежах альянсу), а тепер — переговори з Білокам’яною.


Інша складова візиту — співпраця підприємств військово-промислових комплексів наших країн. Проте про пріоритети у цьому напрямі співробітництва, попри наполегливі «прохання» журналістів, О. Турчинов і П. Сольох не обмовилися і словом.


Варшава.