Президент Туреччини Реджеп Ердоган, виступаючи на 13-й сесії Ісламської конференції на найвищому рівні в Стамбулі, закликав Організацію ісламського співробітництва (ОІС) до солідарності з Україною і кримськотатарським народом. Про це повідомляють у прес-службі Уповноваженого Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

 

Прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу також звернувся до глав держав—членів ОІС з пропозицією виступити проти «політики деяких держав перекроювати кордони». «Країни ісламського світу повинні виступати проти таких спроб спільно ... Останнім часом на порядку денному стоїть питання окупації частини території Азербайджану, питання окупації Криму Росією. Щодо окупації цих земель ми повинні зайняти єдину позицію», — цитує прем’єр-міністра Туреччини прес-служба Джемілєва.


Як повідомляв «Голос України», голова окупаційної прокуратури Криму Наталія Поклонська ухвалила рішення про призупинення діяльності Меджлісу кримських татар. Уповноважений Президента у справах кримськотатарського народу зазначив, що така постанова означає одне — Меджліс кримську владу лякає. «В їх Кримінально-процесуальному кодексі немає такої норми — призупиняти діяльність організації до суду. Але страх, мабуть, такий великий, що вони пішли навіть на таке. Не думаю, що це розумно, навпаки, показує їх слабкість», — сказав Джемілєв.


За його словами, сьогодні практично весь кримськотатарський народ підтримує Меджліс, і навіть росіяни, які живуть в Криму, кажуть: «Вся надія тепер на вас, кримських татар».


На рішення кримського «прокурора» відреагували і в Європі. Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив, що заборона Меджлісу в Криму є неприпустимою, оскільки дискримінуватиме кримських татар. «Я наполегливо закликаю не вживати заходів щодо обмеження діяльності Меджлісу й оголошувати його екстремістським. Меджліс має бути в змозі продовжувати свою діяльність у Криму», — йдеться у заяві Ягланда, оприлюдненій на офіційному сайті РЄ


Також цього тижня на комітеті міністрів Ради Європи було представлено доповідь за результатами візиту місії організації до Криму. У ній, зокрема, сказано, що рішення окупаційної влади про визнання Меджлісу кримськотатарського народу «екстремістською організацією» може означати новий виток репресій проти кримськотатарської громади півострова.


Доповідь, представлена послом Жераром Штудманом, який очолював делегацію РЄ до Криму, стала першим звітом міжнародної інституції від часу анексії півострова 18 місяців тому.


За словами Штудмана, основний висновок полягає в тому, що Крим необхідно повторно відкрити для моніторингу з боку Ради Європи та інших важливих міжнародних організацій.