Учора відбулася зустріч Першого заступника керівника апарату Верховної Ради Володимира Слишинського з координаторами програми Європейського парламенту з підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України Андрєєм Пленковичем та Петом Коксом.

У зустрічі також узяли участь заступники керівника апарату Верховної Ради України Микола Шевчук, Михайло Теплюк, Олександр Мартиненко, Володимир Бондаренко та представники Європейського парламенту.
На початку заходу колишній голова Європарламенту П. Кокс відзначив хорошу роботу апарату Верховної Ради над рекомендаціями щодо реформування парламенту.

Депутат Європейського парламенту, глава комітету парламентської співпраці між Україною та ЄС (одночасно заступник глави комітету закордонних справ) Андрєй Пленкович наголосив, що Європейський парламент готовий і далі підтримувати Україну у впровадженні реформ, у тому числі, Верховної Ради.

«На сьогодні ми маємо змогу проводити заходи у світлі Дорожньої карти, розробленої нашими спільними зусиллями, аби Верховна Рада стала сильною інституцією, де працювали б фахівці високого рівня. Кваліфіковані експерти, адже створення законодавчих актів є ключовим завданням. Парламент повинен мати не лише фахових юристів, а й перекладачів, журналістів тощо задля впровадження європейських директив, які розроблялися протягом 65 років. Завдання українського парламенту — гармонізація українського законодавства з законодавством ЄС», — сказав він.

Перший заступник керівника апарату Верховної Ради Володимир Слишинський зазначив, що відтепер Верховна Рада має змогу об’єднати свою діяльність з діяльністю нового уряду задля ухвалення необхідних законів. «Новий очільник українського парламенту Андрій Парубій засвідчив своє бажання щодо продовження роботи з реформування Верховної Ради. Нині ми маємо добрі стосунки між парламентом і урядом. Натомість нас цікавить ефективна робота. Незалежно від особистостей», — наголосив В. Слишинський. На його думку, буде відновлено роботу урядових комітетів, щоб реформа не гальмувала. «З 1 травня набирає чинності Закон «Про державну службу». Та на наш погляд, його впровадження може погіршити роботу державної служби. Нам треба відтермінувати цей закон, аби його доопрацювати й ухвалити низку необхідних підзаконних актів для того, щоб державна служба була престижною», — сказав промовець.

За словами В. Слишинського, є потреба в навчанні груп і   працівників українського парламенту в Європейському парламенті за відповідними напрямами. Андрєй Пленкович погодився з такою пропозицією й зазначив, що вже наприкінці травня перші групи можуть поїхати на навчання.

«Уже з наступного тижня ми приступимо до роботи над рекомендаціями. Ми ухвалимо підзаконні акти, які наберуть чинності разом із законом, щоб державні службовці були зацікавлені в своїй роботі», — наголосив промовець.

Михайло Теплюк, голова Головного юридичного управління апарату Верховної Ради, наголосив, що перелік заходів, визначений рекомендаціями Європейського парламенту, був опрацьований доволі результативно. Промовець зупинився на питанні внесення законодавчої ініціативи. «З’являється купа законопроектів, які потребують додаткового фінансування, що є навантаженням на державний бюджет. Подібні проекти слід розглядати лише за умови позитивних висновків парламентських комітетів, а також беручи до уваги принципи Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом та експертизу щодо відсутності корупційних чинників. Необхідно привести Регламент Верховної Ради у відповідність до Конституції України. Неврегульованість цих питань не сприяє добрій роботі українського парламенту. Є бажання у лідерів парламентських фракцій для консолідації дій, тож сподіваємося на успіх реформування Верховної Ради», — зазначив промовець. «Сподіваюся, що система виконавчої влади повернеться обличчям до проблеми гармонізації нашого законодавства з законодавством Європейського Союзу», — підсумував М. Теплюк.

На завершення зустрічі П. Кокс та В. Слишинський наголосили, що спільна робота щодо реформування Верховної Ради триватиме, й вони переконані в гарному її результаті, а також домовилися узгоджувати спільні дії та проводити консультації.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

 

 

Перший заступник керівника апарату Верховної Ради України Володимир Слишинський, заступник керівника апарату — керівник Головного юридичного управління Михайло Теплюк.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.