У селі Вікторія Пирятинського району, що на Полтавщині, вкотре згадали відважного земляка, Героя Радянського Союзу Олега БАБАКА. З нагоди 25-х роковин його загибелі на місцевому цвинтарі відбувся велелюдний мітинг-реквієм.

 

До місця останнього спочинку звитяжця прийшли його батьки, представники районної та місцевої влади, ветерани внутрішніх військ, односельці. Промовці та учні місцевої школи, котрі підготували літературно-музичну композицію, згадували останній бій 24-річного лейтенанта у квітні 1991 року. Відбувався він біля азербайджанського села Юхари Джибікли. Тут молодому офіцеру разом із побратимами довелося виконувати, по суті, миротворчу місію під час збройного конфлікту в Нагірному Карабаху.

 

Отримавши повідомлення про вбивство жителя згаданого населеного пункту, група заступника командира роти, лейтенанта Бабака поспішила на допомогу беззбройним людям. І наразилася на шквал вогню представників однієї з конфліктуючих сторін. Щоб уся група не потрапила в оточення, командир наказав своїм бійцям відступити у безпечне місце, а сам став своєрідним живим щитом для них та мешканців села. Шансів вижити у нього фактично не залишалося. Офіцер відстрілювався до останнього патрона і загинув смертю героя. При цьому врятував життя підлеглих і не допустив розправи над мирними людьми...

 

Сьогодні в Азербайджані прізвище українця згадують разом з іменами національних героїв. За цей подвиг указом президента СРСР від 17 вересня 1991 року лейтенанту Олегу Бабаку посмертно було присвоєно звання Героя Радянського Союзу. А оскільки невдовзі після того колишня союзна держава припинила своє існування, то його називають останнім Героєм Радянського Союзу. На згаданих урочистостях батько Олега Яків БАБАК подякував людям за пам'ять про сина. Після мітингу-реквієму відслужили поминальну панахиду за полеглим, до надмогильного пам'ятника лягли живі квіти (на знімку).

 

Фото з сайту Пирятинської РДА.

 

Василь НЕЇЖМАК.

 

Полтавська область.

 

Голос України