На черговій сесії міськради депутати проголосували за зменшення ставки земельного податку для підприємств, що мають державний акт постійного землекористування. Ставку було знижено із трьох до одного відсотка. Рішення набуде чинності з першого травня.

 

За словами секретаря Дніпропетровської міської ради В’ячеслава Мішалова, це було зроблено для того, щоб виробничі підприємства мали менше податкове навантаження, а кошти, що вивільнилися, могли спрямувати на збільшення фонду заробітної плати для співробітників. Як розповів чиновник, земельний податок — це одна з головних претензій фіскальних служб до підприємств і може бути приводом для закриття. Зменшивши його, міська влада сподівається, що бізнесмени якісніше платитимуть зарплату.


— Дніпропетровськ зацікавлений у тому, щоб якнайбільше людей отримували білий заробіток — заявив В’ячеслав Мішалов.


Проте не всі обранці згодні з ухваленим рішенням. Так, депутат від фракції Блок Петра Порошенка «Солідарність» Сергій Жуков на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook розкритикував дії колег: «Прямий лобізм у дії.

Зменшили земельний податок для «своїх» підприємств, в яких державний акт. А решта нехай платять три відсотки на підставі договору оренди. До того ж упевнений, що ніхто з депутатів міськради не бачив списку підприємств із розмірами земельних ділянок, в яких є держакт. Розрахунки суми податку, яка повинна була надійти в бюджет, хто власники цих підприємств? Обґрунтування, чому саме для них уводиться така пільга. І взагалі, головне — не брехати...».


Крім зменшення податків, на сесії вирішували земельні питання. Цю подію анонсував на своїй сторінці в Facebook голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Борис Філатов: «На раді коаліції міськради прийнято політичне рішення: впродовж двох, максимум трьох сесій винести в зал і проголосувати всі земельні питання громадян, які не вирішувалися роками. Гадаю, що впродовж місяця-півтора впораємося».


Влада міста розраховує, що таке рішення дасть змогу максимальній кількості землекористувачів урегулювати свої відносини з містом.

Дніпропетровськ.