Вболівальники і спортсмени з нетерпінням чекають на літні Олімпійські ігри 2016 року, які, за рішенням Міжнародного олімпійського комітету, відбудуться у Ріо-де-Жанейро (Бразилія). Це буде перша олімпіада, яка відбудеться у Південній Америці. Триватимуть змагання найсильніших спортсменів планети з 5 по 21 серпня. «Голос України» започатковує серію матеріалів про готовність вітчизняної об’єднаної команди та окремих спортсменів і, звичайно, про історію участі наших атлетів у найвидовищному планетарному спортивному форумі. Ми переконані, наші олімпійці будуть на вершині слави і замайорить на весь світ наш прапор, і залунає «Ще не вмерла України ні слава, ні воля...».


Започаткувати розмову про олімпійський рух у країні та підготовку наших спортсменів ми попросили заступника міністра молоді та спорту України Миколу Даневича.

 

— Миколо Володимировичу, як Україна підготувалася до літньої Олімпіади 2016 року в Ріо?


— Завжди підготовка до майбутніх Олімпійських ігор розпочинається одразу після закінчення попередніх. Нині триває заключний етап підготовки. Цей період характеризується великою кількістю змагань та навчально-тренувальних зборів у регіонах, наближених до клімато-географічних умов місця проведення Олімпіади, та здобуттям ліцензій на участь в Іграх.


Підготовка здійснюється відповідно до затвердженої концепції, планових завдань цільових комплексних програм підготовки з олімпійських видів спорту, вимог Міжнародного олімпійського комітету щодо кваліфікаційних систем відбору міжнародних федерацій з видів спорту шляхом участі у чемпіонатах світу, Європи, рейтингових змаганнях, кубках світу. Міністерство молоді та спорту України спільно з НОК України 10.02.2016 року затвердили «Кваліфікаційні критерії та систему відбору спортсменів до складу олімпійської збірної команди України». Для концентрації наявних ресурсів у країні затверджено список спортсменів, яких внесено до числа кандидатів на участь у ХХХІ літніх Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро на 2016 рік. Це 525 осіб з 27 видів спорту, зокрема, елітна група у кількості 119 осіб з 19 видів спорту, в яких традиційно спортсмени мають відповідні спортивні досягнення і здатні конкурувати на Олімпійських іграх.


Для забезпечення підготовки й участі в Іграх передбачено видатки — 249 920,0 тис. грн., а саме: 63 508,4 тис. грн. — проведення навчально-тренувальних зборів заключного етапу підготовки спортсменів—кандидатів до складу національної збірної команди; 10 300,6 тис. грн. — на придбання спеціального інвентарю, парадної форми, спеціальної змагальної форми; 


29 691,7 тис. грн. — видатки, пов’язані із забезпеченням перебування на Іграх спортсменів, тренерів та штабу олімпійської збірної команди (переліт, проживання, добові, транспортні послуги тощо); 


2 000,0 тис. грн. — інформаційне висвітлення перебігу підготовки, проводів, зустрічі та участі національної збірної команди в ХХХІ літніх Олімпійських іграх; 144 419,3 тис. грн. — виплата грошових винагород спортсменам-чемпіонам та призерам ХХХІ літніх Олімпійських ігор, а також їхнім тренерам.


Робота з підготовки до Олімпійських ігор здійснюється у спільній взаємодії Національного олімпійського комітету, федерацій з видів спорту, фізкультурно-спортивних товариств, органів місцевого самоврядування. Для координації роботи на заключному етапі підготовки наказом міністра молоді та спорту затверджено положення та утворено штаб олімпійської підготовки для оперативного вирішення організаційних питань.


— Скільки ліцензій на участь в Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро?


— Орієнтовна кількість спортсменів — 10 500.


Країн-учасниць — 206.


Змагальних днів — 17.


Розігруватимуться 306 комплектів нагород (136 у жінок, 161 у чоловіків, 9 у змішаних парах).


За рішенням Міжнародного олімпійського комітету до програми Ігор 2016 року внесено змагання з гольфу та регбі-7.


16 вересня 2016 року під час засідання виконкому Національного олімпійського комітету було підписано офіційний документ, який підтверджує участь України в Іграх. Шефом місії на Ігри ХХХІ олімпіади призначено призера олімпійських ігор, члена виконкому НОК Ніну Уманець.


Наразі триває ліцензійний відбір на участь в Олімпіаді, який завершиться на початку червня 2016 року.


Українські спортсмени вибороли 149 ліцензій з 21 дисципліни, а саме:


боротьба вільна — 6 ліцензій;


боротьба греко-римська — 3;


важка атлетика — 7;


велоспорт (маунтенбайк, трек, шосе) — 5;


веслування академічне — 4;


веслування на байдарках і каное — 7;


вітрильний спорт — 3;


гімнастика спортивна — 6;


гімнастика художня — 6;


кінний спорт — 5;


легка атлетика — 48;


плавання — 6;


плавання синхронне — 9;


стрибки у воду — 7;


стрільба з лука — 2;


стрільба (кульова та стендова) — 8;


сучасне п’ятиборство — 3;


фехтування — 13.


— Як впливає складна економічна і політична ситуація в країні на підготовку наших спортсменів?


— Звичайно, усі ці чинники вплинули на підготовку наших спортсменів до Олімпійських ігор.


Втрачено бази підготовки в Донецькій, Луганській областях та Автономній республіці Крим, що змусило змінювати систему підготовки. Спортсмени цих регіонів, які переїхали на підконтрольну Україні територію та материкову частину, фактично залишилися без даху над головою. І хоча міністерство та НОК зробили все можливе, лише нещодавно отримали сертифікати на житло від міського голови Києва спортивні гімнасти Олег Верняєв та Ігор Радівілов з Луганська. Також сертифікат на житло отримав Жан Беленюк — борець греко-римського стилю. Попри те що уряд виділив кошти на підготовку до Олімпійських ігор, унаслідок здорожчання іноземної валюти ці кошти значно зменшилися, а змагання та навчально-тренувальні збори в країнах Південної Америки коштують досить дорого. Необхідно також зазначити, що в цілому в Україні фактично відсутня сучасна матеріально-технічна база європейського та світового рівня, на якій мають тренуватися спортсмени.


— Чи передбачені державою премії за отримання медалей на Іграх?


— Спортсменам України — чемпіонам і призерам Олімпійських ігор — та їхнім тренерам починаючи з ХХХ літніх Олімпійських ігор встановлено винагороди у таких розмірах: І місце — 125 тис. дол., ІІ місце — 80 тис. дол., ІІІ місце — 55 тис. дол. (постанова Кабінету Міністрів України від 1 серпня 2012 року №749).


Нещодавно вдвічі збільшено розміри винагород спортсменам за результати на чемпіонатах світу — до 100 тис. грн. за І місце, за ІІ — 70 тис. грн., за ІІІ — 50 тис. грн. (постанова Кабінету Міністрів України від 4 лютого 2016 року №91).


— Які види олімпійського спорту, на вашу думку, найменш розвинені? Які варто розвивати? Що для цього робить Міністерство молоді та спорту України?


— В Україні олімпійськими видами спорту займаються майже 750 тисяч осіб (зокрема, понад 173 тисячі жінок) та працюють понад 34 тисячі тренерів. Звичайно, найменше розвинені зимові види спорту, оскільки це залежить від кліматичних умов країни. Щодо літніх олімпійських видів спорту, то найменша кількість осіб, які займаються у тих видах спорту, які залежать від спортивних споруд: веслувальний слалом, синхронне плавання, гольф, стендова стрільба, сучасне п’ятиборство, тріатлон та інші. Проте кожен вид спорту заслуговує на увагу, і навіть у цих видах спорту є відповідні результати та досягнення. Звичайно, увага прикута до тих видів спорту, в яких Україна традиційно виборює медалі на Олімпійських іграх: легка атлетика,  види боротьби, види стрільби (кульова, з лука), гімнастика спортивна та художня, веслування академічне, на байдарках та каное, важка атлетика та інші.


За підсумками участі в 2015 році на чемпіонатах світу та Європи спортсмени України з олімпійських видів спорту всіх вікових категорій вибороли в олімпійських номерах програми 440 медалей різного ґатунку, зокрема 111 золотих, 134 срібні, 195 бронзових.


З початку 2016 року спортсмени національної збірної команди України з олімпійських видів спорту взяли участь у 163 міжнародних змаганнях, з них на 17 офіційних міжнародних змаганнях (ІІ зимових Юнацьких Олімпійських іграх, 5 чемпіонатах світу, 10 чемпіонатах Європи, Кубку Європи) українські спортсмени вибороли 72 нагороди — 17 золотих, 25 срібних та 30 бронзових (в олімпійських номерах програми 44 медалі — 7 золотих, 11 срібних, 26 бронзових; у неолімпійських номерах програми 28 медалей — 10 золотих, 14 срібних, 4 бронзові).


У полі зору міністерства дитячо-юнацькі спортивні школи, які є невід’ємною складовою багатоступеневої підготовки спортсменів високого класу. Станом на 01.01.2016 року в Україні функціонують 1369 дитячо-юнацьких спортивних шкіл різної форми власності та підпорядкування, з яких 143 — спеціалізовані дитячо-юнацькі спортивні школи олімпійського резерву, де навчаються 495,7 тис. вихованців.


В Україні загалом працює 7 центрів олімпійської підготовки, з яких 1 — державний, 6 центрів віднесено до сфери управління структурних підрозділів з фізичної культури та спорту місцевих органів виконавчої влади й органів місцевого самоврядування. Тренувальний процес забезпечують 83 тренери. При Міністерстві молоді та спорту діє штатна команда національних збірних команд з олімпійських видів спорту у кількості 1650 осіб, у тому числі 450 тренерів.


Розмовляв Олександр ПЕКНИЙ.

Микола Даневич.

 


Фото надане Миколою Даневичем.