Біля відділень Пенсійного фонду, управлінь соцзахисту й відділень Ощадбанку — черги. З березня знову стартував процес перереєстрації внутрішньо переміщених осіб. Саме з 1 березня за вказівкою Кабінету Міністрів Мінсоцполітики тимчасово припинило виплати пенсій і соціальної допомоги переселенцям — доти, доки ті не підтвердять своє проживання на підконтрольній українській владі території. Винятків немає ні для кого: ні вік, ні фізичний стан переселенців, що одержують пенсії й допомогу, не звільняють від необхідності підтвердження.

Це означає, що сотням тисяч людей необхідно знову вистояти багатогодинні черги й знову пройти по колу кабінетів Пенсійного фонду, управлінь соцзахисту й відділень Ощадбанку. Колишній міністр соціальної політики Павло Розенко стверджував, що така процедура займе «п’ять хвилин». «Голос України» вирішив перевірити, скільки часу насправді потрібно для підтвердження статусу. На прохання переселенців-співрозмовників не називаємо їхні прізвища, але вони є в редакції.
Ось молода пара з дитячим візочком виходять із приміщення центрального відділення Ощадбанку на проспекті Миру в Маріуполі. Віталій і Юлія переїхали з Макіївки. «Встигли оновити всі документи для одержання допомоги з догляду за дочкою. Вибачте, поспішаємо. Маля давно настав час годувати, а залишити не було з ким», — каже Юлія.
Тетяна Євгенівна переїхала зі Сніжного: «Ще недавно я навіть подумати не могла, що моя родина втратить буквально все: житло, майно, а ми носитимемо те, що дадуть добрі люди. Після того, як торік проспекти й вулиці нашого міста накривало артилерією, ми, як і багато інших, втратили все». Повна розпачу жінка розповідає, що змушена була вперше пройти перереєстрацію із чоловіком і 83-літнім батьком. «Тоді нам пояснювали, що ці документи дійсні на перше півріччя 2016-го. А сьогодні ми знову проходимо всі інстанції, бо вже в березні всім трьом заблокували виплату пенсій».
Віталій Іванович родом із Донецька, тепер живе в Маріуполі й теж засмучений. Колишній прохідник шахти за двадцять років роботи зріднився з колегами й, хоча вже довгий час перебуває на пенсії, переживає, що тисячі шахтарів втратили роботу, а взимку мерзнуть через брак вугілля. «Устаткування в багатьох шахтах порізане й вивезене, а вугільні пласти закинуті», — журиться співрозмовник. У відділення Пенсійного фонду Кальміуського району Маріуполя його привело те саме лихо, що й багатьох мешканців міст і селищ. «У кожному кабінеті на оформлення різних довідок іде в середньому до сорока хвилин на одного відвідувача, такий само час — і у відділеннях Ощадбанку. За день не всі встигають подати заяви, доводиться займати чергу з раннього ранку», — втомлено розповідає шахтар-пенсіонер.
Володимир Олександрович, родом із села Старомихайлівка Мар’їнського району, теж засмучений. Йому незрозуміло, як 85-літню матір, котра погано бачить і майже не ходить, змусити пройти всі інстанції, щоб відновити виплати. «Вочевидь, це неможливо. Доведеться жити тільки на мою пенсію», — з гіркотою підсумував він і, швидко змахнувши скупу сльозу, заквапився додому.

Маріуполь
Донецької області.

ДовІдка

За повідомленням прес-служби Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, станом на 15 квітня заплановані на цей місяць пенсійні виплати профінансовано на 70 відсотків від місячної необхідності, що становить понад 960 млн. грн. Профінансовані в тому числі й пенсії переселенців, які звернулися за поновленням виплати у встановленому законодавством порядку, зазначили у відомстві.
За даними Донецької ОДА, органами соціального захисту області на облік взято майже 720 тисяч осіб, переміщених з тимчасово окупованої території України й районів проведення АТО. 2016 р. сума виплат адресної допомоги таким особам становила 292 млн. грн.
У квітні 2016 р. щомісячну адресну допомогу нараховано 84 тисячам осіб на суму 66 млн. грн.