Голова Верховної Ради Андрій Парубій у своїй промові під час урочистостей, присвячених річниці створення добровольчих батальйонів МВС, згадав як це відбувалося два роки тому. Захід проходив за участю Президента Петра Порошенка.

«Пригадую, коли лишень закінчився Майдан, і буквально в перші ж дні російські окупанти зайшли на українську землю, і той розпач від паралічу всіх силових структур та їхнього саботажу», — сказав глава парламенту. «Нашу землю захоплювали район за районом, а силові структури були паралізовані і не здатні чинити тому опір, — наголосив глава парламенту. — Хлопці із самооборони тоді для себе прийняли рішення — не поїхати по домівках, а йти і захищати свою землю». За його словами, так народились добровольчі батальйони і так творилась історія.

Очільник законодавчого органу назвав український добровольчий рух унікальним явищем не лише в українській, а й у світовій історії. Він навів слова заступника Генерального секретаря НАТО А. Вершбоу про аспекти адаптації українських Збройних Сил і спеціальних спецоперацій до стандартів Північноатлантичного альянсу: «Нині такий період, що багато в чому ми повинні у вас вчитися. Ви пройшли найбільш сучасну і нову війну». А. Парубій підкреслив, що це правда, наголосивши: «Ми дали відповідь одному з найсильніших агресорів світу. Добровольці — вчорашні викладачі, студенти, підприємці — взяли автомати і пішли на фронт, без відповідної підготовки, а лише з великою силою духу, маючи тільки великий рівень патріотизму і бажання захистити свою країну».

Голова Верховної Ради нагадав, як складно і надзвичайно важливо давалося прийняття швидких, правильних та ефективних рішень. «І добровольчий рух, як явище, став переломним у цій війні — в нашій війні за Україну», — наголосив він, зазначивши, що в системі МВС це питання набуло системного, всеукраїнського значення.

Очільник парламенту наголосив на необхідності пам’ятати, що є «спільний український фронт — ми повинні разом іти до великої української перемоги». «Вірю, що український добровольчий рух, який зупинив Путіна на сході, який став явищем в українській історії, є не тільки історією — є великим майбутнім Української держави, — підкреслив він. — А сотні тисяч талановитих командирів зможуть вивести країну на новий, вищий рівень потужної, могутньої, сучасної європейської держави».

Під час заходу Андрій Парубій вручив бійцям добровольчих батальйонів цінні подарунки.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

ПРЯМА МОВА

Голова Верховної Ради Андрій ПАРУБІЙ під час звернення до бійців добровольчих батальйонів МВС:

«За 25 років те, що ми називали політичною елітою, дуже часто не мало жодного стосунку до цього слова. Нині твориться нова українська еліта, нова українська аристократія. І твориться вона переважно з вашого середовища — тих, хто пройшов бої, тих, хто знає, що таке смерть, тих, хто знає, що таке перемога. Таких людей неможливо ані купити, ані злякати, бо вони пройшли грань, коли такі спокуси могли бути для них важливими».