До парламентської коаліції сьогодні входить 230 народних депутатів. Про це під час учорашнього брифінгу заявив Голова Верховної Ради Андрій Парубій.


За його словами, на момент голосування за новий склад уряду і Прем’єр-міністра в коаліції перебувало 237 парламентаріїв. Однак одразу після обрання Кабінету Міністрів сім народних депутатів, котрі стали членами уряду, склали свої повноваження. «Нині 230 членів коаліції. І, якщо буде вимога надати їх поіменно, попрошу в апарату Верховної Ради необхідні документи і публічно це продемонструю», — зазначив Андрій Парубій.


Крім того, глава парламенту повідомив: уперше на погоджувальну раду було запрошено представників громадськості. «Вважаю, що співпраця з експертним, громадським середовищем має стати дуже важливим аспектом законодавчої діяльності, а законопроекти, які готує парламент, повинні мати відгук. Власне, сьогодні закладаю початок цієї співпраці», — сказав Голова Верховної Ради. Також, підкреслив він, надзвичайно важливим є те, що за роботою з парламентом закріплений Перший віце-прем’єр Степан Кубів. «Співпрацю Верховної Ради з Кабінетом Міністрів розглядаю як, напевно, найважливіший фундамент для ефективної законодавчої діяльності», — наголосив Андрій Парубій.


А те, що Прем’єр-міністром є Володимир Гройсман і деякі народні депутати стали міністрами, за його словами, дає підстави для оптимізму. «Люди, які глибоко знають Верховну Раду, як працюють комітети, впевнений, зможуть забезпечити підготовку законопроектів і на рівні комітетів, і на рівні прийняття рішень дуже продуктивно і плідно. Адже нам належить дуже швидко приймати рішення, проводити реформи в різних напрямках», — зазначив глава парламенту.


Андрій Парубій повідомив, що вже розроблений план дій стосовно запровадження реформ. Уже цього тижня деякі законопроекти будуть прийняті. Також, підкреслив він, перед парламентом стоїть завдання імплементувати дорожню карту Україна—НАТО. «Заступник керівника генсека НАТО Александер Вершбоу підтвердив, Північноатлантичний альянс готовий розглядати заявку України, але за умови проведення необхідних реформ, не тільки в оборонній галузі, секторі безпеки, а й у всіх сферах суспільного життя. Вважаю, що для України не тільки євроінтеграція, а й євроатлантична інтеграція вкрай важлива, зважаючи на ті виклики, які стоять перед нами, війну і агресію Росії проти нашої країни. Тому проведення реформ в різних напрямках буде ключовим завданням. Це не має бути розтягнуто на довгий період, ці рішення треба ухвалювати швидко та ефективно», — наголосив Голова Верховної Ради.


Відповідаючи на запитання, коли в парламент надійде від Президента подання на призначення Генпрокурора, Андрій Парубій сказав, що ще не мав робочої зустрічі з цього приводу з главою держави. Тільки-но буде відповідна інформація, він її оприлюднить.