Погоджувальна рада

Із обранням нового Голови Верховної Ради та нового складу уряду з’явилася надія на налагодження плідної співпраці між урядом та парламентом і вирішення нагальних проблем, які сьогодні найбільше турбують людей, що влада нарешті повернеться обличчям до потреб людей. Таким був лейтмотив погоджувальної ради голів парламентських комітетів і лідерів депутатських фракцій і груп.

На початку погоджувальної ради Голова Верховної Ради України Андрій Парубій нагадав, що сьогодні розпочинається сесія Парламентської асамблеї Ради Європи, на якій розглядатиметься питання звільнення Надії Савченко, і закликав ПАРЄ сприяти звільненню української льотчиці.

«Сьогодні стан Надії дуже тяжкий, і вся відповідальність лежить на Президентові Російської Федерації Путіну, — сказав А. Парубій. — Ми звертаємось до ПАРЄ зробити все можливе, щоби якнайшвидше Савченко була на Батьківщині, разом з нами, і ми докладемо всіх зусиль, щоб це сталося якомога швидше».

Глава парламенту запропонував нинішнього пленарного тижня декілька годин відвести для розгляду питань охорони здоров’я — у вівторок чи четвер. Адже лікарні та хворі залишилися фактично без ліків. Цього тижня уряд запропонує декілька законопроектів для співпраці з МВФ. Андрій Парубій повідомив, що підпише розпорядження про створення робочих груп із питань доопрацювання виборчого законодавства і з проблем незаконного видобутку бурштину.

Ефективна модель взаємодії

Лідер депутатської фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко заявив, що після обрання нового керівництва парламенту та Кабінету Міністрів належить закласти ефективну модель взаємодії між парламентом та урядом. Парламентарій закликав уже цього тижня розробити графік імплементації «плану Кокса» з реформи парламенту, у якому, зокрема, передбачити, що уряд перед внесенням законопроектів до Верховної Ради має спочатку подати до парламенту їх ідеї та тези. Політик також висловився за припинення у парламенті «публічних шоу замість робочих нарад», зменшення «лавини законопроектів». При цьому Ю. Луценко наголосив, що робочі групи мають перетворитися на спільний урядово-парламентський майданчик — для корегування бюджету, опрацювання змін до податкового кодексу, тарифної політики, вирішення проблеми оподаткування працюючих пенсіонерів тощо. «Такі робочі групи будуть ефективним елементом співпраці», — сказав лідер фракції Блоку Петра Порошенка.

«Народний фронт» не допустить позачергових виборів

Лідер депутатської фракції «Народний фронт» Максим Бурбак запевнив, що його політична сила не допустить позачергових виборів, бо це зруйнує державу.

Щодо ініціативи деяких фракцій створити в парламенті ТСК для розслідування діяльності минулого уряду А. Яценюка, М. Бурбак відповів: «Якщо є факти щодо якихось зловживань — звертайтесь до НАБУ та інших правоохоронних органів». До того ж він наголосив на потребі повернення мільярдів доларів, вкрадених Януковичем, та продовжити реформу парламенту.

М. Бурбак відзначив, що минулого тижня в парламенті відновила роботу коаліція «Європейська Україна» за участю двох найбільших депутатських фракцій — Блоку Петра Порошенка та «Народного фронту». Водночас політик визнав, що наявність в Україні демократичної опозиції, яка вказуватиме владі на помилки, — це позитивне явище. Водночас лідер «Народного фронту» висловив сподівання, що три фракції, які вийшли з коаліції, у багатьох питаннях голосуватимуть разом із коаліцією.

Рівновага між новою коаліцією та опозицією

Лідер депутатської фракції «Самопоміч» Олег Березюк на погоджувальній раді заявив, що минулого тижня у парламенті настала рівновага, хоч і хитка. «Парламент стабілізував ситуацію, настала рівновага між новою коаліцією і новою опозицією, і сьогодні — це шанс для країни, щоби розвивати її, — сказав Березюк. — Потрібно використати цю рівновагу, щоб прийняти важливі законодавчі акти, які не допустять дестабілізації».

Фракція «Самопоміч», за словами її лідера, продовжує виступати за ухвалення нового закону про вибори до парламенту на пропорційній основі за відкритими списками. А також вимагає цього тижня проголосувати за закон про тимчасові слідчі комісії, пакет медичних законів, ухваленні закону про виділення земель об’єднаним територіальним громадам, закону про зниження акцизів на вживані авто.

Аудит попереднього уряду

Лідер депутатської фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що фракція покладає великі сподівання на зміну керівництва парламенту і розраховує на те, що парламент займе ключову, визначальну роль у формуванні політики та стратегії нашої держави. «Парламент не може бути обслуговуючим персоналом для адміністрації Президента», — сказала вона.

До того ж лідер «Батьківщини» вважає, що голосування за звільнення старого уряду та призначення нового відбулося із порушенням Конституції, а тому фракція звертається до Конституційного Суду України. «Батьківщина» також виступає за створення у парламенті ТСК, яка проаналізувала би використання бюджетних коштів урядом А. Яценюка та коштів державних монополій та корпорацій, таких як «Нафтогаз», «Енергоатом», призначення головою Рахункової палати представника парламентської опозиції, ухвалення законопроектів №№ 4380 і 4381 про деофшоризацію країни, всіх аграрних законопроектів, зокрема, щодо спрощеного оподаткування аграрного виробництва.

Від нової влади очікують конкретних справ

Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко висловив думку, що головними завданнями для нового уряду мають стати примирення, формування чесного бюджету з індексацією зарплат і пенсій, відновлення економіки, продовження децентралізації. Він закликав уряд найближчим часом презентувати своє бачення розвитку країни і втілення програми діяльності в життя.

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко звернувся до глави парламенту із проханням продемонструвати підписи народних депутатів під новосформованою коаліцією за участю двох фракцій. «А я стверджую, що таких підписів немає», — сказав О. Ляшко. За його словами, у парламенті має бути створена широка об’єднана демократична коаліція, а в суспільстві — широкий демократичний фронт, а Радикальна партія себе позиціонує у парламенті як «демократична опозиція». Радикали виступають за ухвалення законів про ТСК, про процедуру імпічмента Президента, про опозицію, соціальних законів — про скасування оподаткування пенсій, пільгове оподаткування для фермерів, а також за створення спеціальної комісії для розслідування офшорів високопосадовців, відставку членів ЦВК.

Співголова депутатської групи «Відродження» Віктор Бондар відзначив, що сьогодні все суспільство очікує від нової влади на конкретні справи — змін у свідомості, економіці, припинення поділу країни. ДГ «Відродження», за його словами, очікує від уряду реальних пропозицій і плану дій на найближчі півроку, а також наполягає негайно проголосувати за постанову про звільнення Голови НБУ, запровадження мораторію на зростання тарифів до 2018 року та проведення аудиту ефективності тарифів, пакет соціальних ініціатив, подолати вето Президента на закон про фінансування з держбюджету профтехосвіти, пільг для перевізників, збільшити фінансування охорони здоров’я. А щоб у парламентаріїв з’явилася відповідальність, Віктор Бондар запропонував принаймні на місяць відключити пряму трансляцію.

Представник ДГ «Воля народу» зазначив: оскільки новий уряд відкликав усі законопроекти, внесені попереднім урядом, варто зосередитися над розглядом депутатських законопроектів, насамперед спрямованих на відновлення економічної стабілізації.

Присутній на погоджувальній раді Перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів повідомив, що за розпорядженням прем’єра його призначено відповідальним за співпрацю уряду із парламентом. За його словами, найближчим часом відбудеться зустріч Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з головами комітетів Верховної Ради.

Степан Кубів подякував народним депутатам за довіру і за критику. Він відзначив, що новий уряд уже розпочав роботу, швидко напрацьовує рішення, необхідні для подолання кризи. «Нам потрібні швидкі й злагоджені дії, комунікації між урядом і Верховною Радою, міністерствами і комітетами, урядовцями і депутатами», — сказав Перший віце-прем’єр, повідомивши, що урядом уже розроблено перші кроки щодо виконання програми діяльності КМ, з чіткими графіками.

Серед пріоритетів нового уряду, за словами С. Кубіва, є підвищення ефективності державного управління, блок економічних реформ, дерегуляція, справедлива і прозора приватизація, стимулювання розвитку малого і середнього бізнесу, блок соціальних реформ — питання медицини, освіти, культури, соціального захисту. Серед важливих передумов виходу з кризи віце-прем’єр також назвав збереження макрофінансової стабільності, й підтримав утворення наглядової ради за діяльністю НБУ. А відновлення довіри до влади, на його думку, можна вирішити тільки через розв’язання проблем людей.

ДОВІДКОВО

Станом на 15 квітня, у Верховній Раді перебувають на розгляді 22 урядові законопроекти, які прийняті в першому чи другому читанні. 173 законопроекти відкликані новим урядом згідно з Регламентом. Загалом із початку роботи Верховної Ради нинішнього скликання парламентом ухвалено 150 урядових законів, із них 35 підписано Президентом.

Дослівно

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ:

— Вважаю, одним із найбільших потенціалів є наша співпраця з урядом, на яку дуже розраховую. Знаходження порозуміння важливе ще й тому, що в країні йде війна.

 

 

Вікторія Сюмар, Людмила Денісова.

 

 

Ірина Геращенко, Андрій Парубій, Оксана Сироїд.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.