Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аграмунт під час відкриття весняної сесії закликав Росію негайно звільнити Надію Савченко. Про це йдеться у заяві Аграмунта щодо справи Савченко, повідомляє прес-служба ПАРЄ.

Водночас Парламентська асамблея Ради Європи перенесла дебати стосовно української льотчиці на 21 квітня. «ПАРЄ перенесла дебати по Савченко на четвер. Буде підготовлена спеціальна частина доповіді щодо полонених. Не забудуть й інших українських в’язнів Кремля», — написав голова постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Володимир Ар’єв у Фейсбуці.

Раніше повідомлялося, що обговорення у справі Савченко заплановано на перший день сесії, 18 квітня, одразу після традиційного звернення Педро Аграмунта до депутатів.

Висока ймовірність, що окремі обговорення стосовно Савченко зняли з процедурних мотивів: за правилами ПАРЄ, проводити термінові дебати можна лише з питань, які вже не є предметом розгляду сесії у рамках порядку денного. Однак українська делегація його подала до порядку денного, попри вже заплановані «загальні дебати».

Водночас Голова Верховної Ради Андрій Парубій звернувся до Парламентської асамблеї Ради Європи, щоб та сприяла поверненню Надії Савченко в Україну. «Стан Савченко зовсім важкий. Відповідальність за це лежить на Путіні. Вести з ним переговори вкрай складно. Але ми звертаємося до ПАРЄ зробити все можливе, аби якомога швидше Савченко була на Батьківщині», — наголосив він учора під час погоджувальної ради у Верховній Раді.

Як інформує DW, серед українських питань, що їх цього тижня обговорять депутати ПАРЄ, — резолюція «Гуманітарні проблеми осіб, котрі потрапили в полон під час війни в Україні». Її автором є латвійська депутатка від ліберальних сил Нейля Кляйнберга. Дебати та голосування з цього питання відбуватимуться також у четвер, по обіді.

Крім того, сьогодні відбудуться спільні слухання політичного та правового комітетів ПАРЄ на тему: «Конфлікт на сході України: політичні та правові аспекти». У них візьмуть участь доповідачки з українського питання Крістіна Зелєнкова (Чехія) та Марілуїзе Бек (Німеччина). Обидві працюють зараз над двома доповідями з української проблематики. На початку квітня вони відвідали Дніпропетровськ і Маріуполь. Участь у слуханнях візьме також комісар із захисту прав людини Ради Європи Нільс Мужнієкс, котрий наприкінці березня побував в окупованому Донецьку.

Зазначимо, що серед інших тем, які розглянуть на весняній сесії ПАРЄ, проблема кризи мігрантів, репрезентація жінок у політиці, протидія радикалізації дітей та боротьби з антисемітизмом. Обговорять і умови перебування осіб, затриманих під час війни в Україні, а також управління надзвичайними ситуаціями в галузі суспільної охорони здоров’я, що мають міжнародне значення.

Нагадаємо: весняна сесія триватиме в Страсбурзі до 22 квітня.