Учора в Голосіївському районному суді Києва було зачитано вирок службовцям Головного розвідувального управління Росії Олександру Александрову та Євгенію Єрофеєву. Суд визнав наявні докази достатніми для обвинувачення російських ГРУшників. Їм інкриміновано низку злочинів, зокрема, ведення агресивної війни, створення терористичної групи, організація терактів, убивство українського військового.


Прокуратура наполягала на покаранні у вигляді 15 років позбавлення волі для кожного підсудного. Їхні адвокати просили суд виправдати підзахисних.


Російських спецназівців визнали винними і засудили до 14 років ув’язнення з конфіскацією майна.


Капітана Єрофеєва і сержанта Александрова затримали в травні минулого року в зоні проведення антитерористичної операції поблизу Щастя Луганської області під час бойового зіткнення з підрозділом Збройних Сил України. У тому бою загинув український військовий Вадим Пугачов. На допиті затримані росіяни зізналися, що вони є військовослужбовцями 3-ї бригади спецпризначення РФ (дислокується в Тольятті). Під час слідства Єрофеєв і Александров змінили ці показання, заявивши, що на момент затримання вони були «військовослужбовцями «ЛНР».


У залі суду були присутні обвинувачувані, адвокати, представники державного обвинувачення, консул РФ в Україні, представники ОБСЄ. Також на оголошення вироку прибули перший заступник глави парламенту Ірина Геращенко і народний депутат фракції «Блоку Петра Порошенка» Ірина Луценко.


Напередодні до Києва прилетів адвокат Надії Савченко Ілля Новіков. Він повідомив в інтерв’ю «Громадському», що від вироку ГРУшнкам залежить варіант обміну на них української льотчиці. «За моїм даними, хоч і не офіційним, але я їм довіряю, для них двох такий обмін — це єдиний можливий обмін за умови, що суд ухвалює обвинувальний вирок. Ніхто інший, окрім Савченко, у ролі кандидатури на їхнє звільнення не розглядається.

Від того, яким буде вирок, якою буде реакція, якою буде позиція сторони захисту, чи подаватимуть вони апеляційну скаргу, у які терміни це все відбудеться — від цього всього залежить те, наскільки цей обмін у цьому форматі буде можливий найближчим часом», — пояснив Новіков.


Коментуючи ситуацію з можливим обміном Савченко та інших українських в’язнів, політолог, науковий співробітник американського інституту Брукінгса Лілія Шевцова в інтерв’ю Укрінформу зазначила: «Кремль, мабуть, підкидатиме таку ідею: ми готові до обміну, ми хочемо цього обміну. Вони швиденько хочуть від них звільнитися — ну навіщо їм зайві проблеми. Але за однієї умови. І вони вигадають таку історію — за умови, якщо український суд визнає правомірність вердикту російських судів».