У селі Вікторія Пирятинського району, що на Полтавщині, вкотре згадали відважного земляка, Героя Радянського Союзу Олега Бабака. З нагоди 25-х роковин його загибелі на місцевому цвинтарі відбувся велелюдний мітинг-реквієм.

До місця останнього спочинку звитяжця прийшли його батьки, представники районної та місцевої влади, ветерани внутрішніх військ, односельці. Промовці та учні місцевої школи, котрі підготували літературно-музичну композицію, згадували останній бій 24-річного лейтенанта у квітні 1991 року. Відбувався він біля азербайджанського села Юхари Джибікли. Тут молодому офіцеру разом із побратимами довелося виконувати, по суті, миротворчу місію під час збройного конфлікту в Нагірному Карабасі.
Отримавши повідомлення про вбивство жителя згаданого населеного пункту, група заступника командира роти, лейтенанта Бабака поспішила на допомогу беззбройним людям. І наразилася на шквал вогню представників однієї з конфліктуючих сторін. Щоб уся група не потрапила в оточення, командир наказав своїм бійцям відступити у безпечне місце, а сам став своєрідним живим щитом для них та мешканців села. Шансів вижити у нього фактично не залишалося. Офіцер відстрілювався до останнього патрона і загинув смертю героя. При цьому врятував життя підлеглих і не допустив розправи над мирними людьми...

Сьогодні в Азербайджані прізвище українця згадують разом з іменами національних героїв. За цей подвиг указом президента СРСР від 17 вересня 1991 року лейтенанту Олегу Бабаку посмертно було присвоєно звання Героя Радянського Союзу. А оскільки невдовзі після того колишня союзна держава припинила своє існування, то його називають останнім Героєм Радянського Союзу. На згаданих урочистостях у Вікторії батько Олега Яків Бабак подякував людям за пам’ять про сина. Після мітингу-реквієму відслужили поминальну панахиду за полеглим, до надмогильного пам’ятника лягли живі квіти (на знімку).

Полтавська область.

Фото з сайту Пирятинської РДА.