Найважливіша новина минулого тижня — ми отримали новий Кабмін на чолі з Володимиром Гройсманом. Чого чекати країні? 

 

 

Ключові завдання нового уряду, як зазначив сам прем’єр, — вивести країну з кризи і забезпечити ефективне продовження реформ. Першочергові кроки — перегляд тарифів і субсидій, підтримка аграріїв, реформування системи освіти та охорони здоров’я, прозора приватизація... Поки що ми чуємо красиві, але загальні фрази. Усі кандидати на пост прем’єра казали фактично те саме. Можливо, більше дізнаємося з чіткої програми на найближчу перспективу. Її Кабмін має представити через місяць. Але тут може виникнути певна суперечність. З одного боку, уряд декларує, що неухильно виконуватиме вимоги Міжнародного валютного фонду, а з другого — обіцяє підтримку аграріям. МВФ, як відомо, проти надання будь-яких преференцій АПК. Важко шукати компроміси й у комунальних питаннях. Кабмін уже з травня має підняти тарифи на газ для населення (це щоб не порушувати меморандум з МВФ, який вимагає встановлення ринкових цін на блакитне паливо), і цим уряд ослаблює свої позиції, адже пересічні громадяни навряд чи підтримають такі «прогресивні» кроки, що б’ють по й без того спорожнілих гаманцях. Здорожчання газу для людей тягне за собою нові підвищені розцінки і на тепло, і на гарячу воду. Але дилема полягає в тому, що уряду важливо задля стабільності гривні отримати й відкладений транш МВФ. Ідеться про 1,7 мільярда доларів, які нам обіцяли ще минулої осені. Та спочатку перепоною виявилося затягування із затвердженням держбюджету-2016, потім залишилися без траншу через нещодавню невизначеність у Кабміні. Важко сподіватися на розуміння з боку кредиторів і з огляду на розгул корупції в країні — її усе ніяк не вдається викорінити у державних структурах.


То що може показати у цих умовах нова виконавча влада? Навряд чи це буде політика «шокової терапії». Логічніше Кабміну під час зустрічі новітніх урядовців з представниками Міжнародного валютного фонду вдатися до пояснень ситуації, що склалася, і у такий спосіб поторгуватися. Уміння обстоювати свої позиції — це також ефективність роботи посадовців. Місія МВФ може прибути до Києва для переговорів вже наступного місяця. Обнадіює, що голова Європейського департаменту МВФ Пол Томсен заявив під час брифінгу у Вашингтоні: «Ми готові й надалі підтримувати Україну, й очікуємо зустрічі з новим урядом», передає УНІАН.


Та українській владі, яка себе значно дискредитувала, переконати  іноземних позичальників у реальних змінах буде непросто. Офшорний скандал і портфельні ігри також не додали рейтингу. Поки тривав «урядгейт», МВФ погіршив прогноз зростання нашої економіки до 1,5%, а інфляції — до 15,1%. Хоча ще наприкінці минулого року там припускали 2% і 12% відповідно.


Але повернімося до урядових обіцянок і поговорімо, що найближчим часом не покаже нам новий уряд. Як відомо, Арсеній Яценюк нещодавно заявив про необхідність продати мільйон гектарів державних земель і так планував і простір для зловживань звузити, і фінансові проблеми країни частково розв’язати. Можна прогнозувати, що новий Кабмін навряд чи нині піде запропонованим екс-прем’єром шляхом. Хоча б тому, що такі питання регулюються законодавчо. Малоймовірно, що Верховна Рада підтримає такий деструктивний крок, що призвів минулого місяця до протестів з боку аграріїв, з якими, щоб залагодити ситуацію, зустрічався і Володимир Гройсман. Інстинкт влади до самозбереження важить більше, ніж кошти для поповнення бюджету. Та у перспективі, з огляду на зацікавленість у питанні наближених до влади структур, не варто виключати саме цей сценарій. Привід лежить на поверхні: продавши гектари, швидше знайдемо порозуміння з кредиторами.


Минулого тижня Мінрегіон розмістив на своєму сайті інформацію «Стан галузі поховання в Україні за 2015 рік». Так ось, похорони торік у середньому коштували 3260 грн. — на 23% дорожче, ніж у 2014-му (2653 грн.). Найвищу вартість поховання зафіксовано в Києві (6795 грн.), Житомирській (5607 грн.), Черкаській (4286 грн.), Одеській (4173 грн.) та Львівській (4100 грн.) областях, тоді як найнижчу — в Дніпропетровській (1807 грн.) області.


Погодьтеся, такі захмарні ціни у траурному сегменті просто спонукають до життя. Закликаю всіх зекономити на цій статті видатків!

 

До речі

 

Бензин подешевшає, але не у нас


Підсумки переговорів у столиці Катару Досі, учасники яких минулого тижня так і не домовилися про замороження видобутку нафти, можливо, спричинять зниження цін на пальне. Але чи зачепить ця світова тенденція Україну? Підвищений попит на «горючку» з боку аграріїв, масові поїздки співвітчизників на дачі чи до родичів «на картоплю», весняні мандрівки для нас можуть стати чинниками подальшого подорожчання бензину та солярки.

 

Мал. Миколи КАПУСТИ.