На масову акцію протесту під стінами будівлі Херсонської облдержадміністрації та облради вийшли близько двохсот працівників десяти державних лісових господарств краю та підприємства «Херсонлісозахист». Вивели їх профспілки, оскільки лісоводи з нинішнього року не отримують фінансування з державного бюджету. А грошей, які вони можуть вторгувати за дрова (ділової деревини в рукотворних лісах степового краю просто не заготовлюють) не вистачає навіть на заробітну платню. «Дефіцит фінансування на нинішній рік складає 56 мільйонів гривень, і можливості його поповнити самотужки відсутні», – з гіркотою заявила у бліц-інтерв’ю для «Голосу України» голова обласної організації профспілки працівників лісового господарства Марія ГЛОД.

 

Але найстрашніше те, що в лісгоспах майже вичерпалися ще торішні запаси палива для гасіння пожеж. Купувати його немає за що, а між тим «червоний півень» уже вільно гуляє масивами зелених насаджень. Рівно за день до акції протесту пожежі через підпали спалахнули у лісових господарствах Голопристанського, Каховського та Цюрупинського районів Херсонщини. Причому у Пролетарському лісництві Цюрупинського району області вогонь знищив або суттєво пошкодив аж п'ятнадцять гектарів кримської сосни. Це найбільша пожежа нинішнього року, яку загасили тільки спільними зусиллями місцевих жителів, співробітників ДС НС та військових. В операції брали участь понад сто чоловік – подолати лихо самотужки лісоводи не спромоглися.

 

А далі ситуація буде ще небезпечнішою: адже на полігоні посеред лісових масивів Олешківських пісків ще з зими тривають військові навчання. Попри те, що полігон номінально належить до території національного природного парку «Олешківські піски», тут щодня лунають вибухи та постріли, грунтовими дорогами їздять танки, бронетранспортери та вантажівки з людьми. У літню спеку достатньо, аби в суху глицю впала іскра чи потрапила трасуюча куля, і пожежі не минути. Та охоронці лісів за безгрошів’я навряд чи зможуть ефективно протидіяти загрозі.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсон.

 

Голос України