Ранкове засідання 19 квітня


На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив, що 18 квітня Міністерство юстиції Російської Федерації оголосило кримськотатарський Меджліс екстремістською організацією.
«Це вперше після закінчення епохи диктаторів — Сталіна і Гітлера — цілий народ оголошено екстремістами, — сказав Андрій Парубій. — Це прояв російського фашизму... Дії Росії ще раз підтверджують визначення цієї країни як тюрми народів».


При цьому глава парламенту наголосив, що кримськотатарський народ не має іншої Батьківщини, аніж Крим. «І наше завдання — зробити все можливе, щоб якнайшвидше звільнити від окупантів наші землі й наших кримськотатарських братів, щоб звільнити Крим від окупації», — заявив А. Парубій.


Від імені українського парламенту Голова Верховної Ради звернувся до міжнародних організацій з проханням дати оцінку цьому злочину та до МЗС України — ініціювати негайне скликання Ради Безпеки ООН для розгляду цього питання.


Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко повідомила, що питання звільнення Надії Савченко перебуває на особистому контролі Президента України. Вона також повідомила, що спілкувалася з мамою Надії Савченко. «Якщо сесійна зала хоче апелювати до когось щодо звільнення Надії Савченко — цей адресат Володимир Путін», — наголосила промовець. У четвер, 21 квітня, питання про звільнення Надії Савченко та інших українських заручників буде порушено на спеціальних дебатах ПАРЄ, під час яких, за словами І. Геращенко, жорстко виступатиме і українська парламентська делегація.

 

Потім парламент розглянув пакет законопроектів на соціальну тематику. У першому читанні та в цілому прийнято проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо уточнення правових норм, що врегульовують питання визначення категорій осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню) — № 2274а (270 — «за»). Йдеться про надання права на оформлення пенсії людям, котрі доглядають за особами похилого віку.


Співавтор законопроекту — народний депутат України Дмитро Андрієвський (фракція Блоку Петра Порошенка) зауважив, що у чинному законодавстві немає визначення «людина похилого віку», тому пропонується його додати. Зараз люди, котрі доглядають за престарілими, мають лише право на отримання соціальної допомоги, а не пенсії.


Під час обговорення багато депутатів наголошували на потребі комплексної реформи пенсійної системи. Наталія Королевська (Опозиційний блок) зауважила, що надбавка за догляд за людиною похилого віку становитиме лише від 96 до 200 гривень і закликала приймати зміни до бюджету, передбачивши реальну індексацію зарплат і пенсій, зростання соціальних стандартів. Адже пенсія інваліда другої-третьої групи нині становить лише 1074 гривні. Іван Крулько («Батьківщина») зауважив, що Україна — єдина держава в Європі, у якій оподатковуються пенсії, і закликав ухвалити законопроект про скасування податків з пенсій.


У цілому також ухвалено проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (№2511а) — 289 «за». Законопроектом продовжено до 1 січня 2017 року чинність правової норми, яка дозволяє призначати пенсії інвалідам другої групи за наявності у них страхового стажу такого ж, як у інвалідів першої групи.


У першому читанні прийнято проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення окремих категорій осіб із числа учасників антитерористичної операції» (№3252) — 236 «за». Співавтор законопроекту, народний депутат України Юрій-Богдан Шухевич відзначив, що зараз право на достроковий вихід на пенсію мають учасники всіх воєн та військових конфліктів у різних гарячих точках планети, окрім учасників АТО. Хоча законопроект не потребує дуже великих витрат із держбюджету — цьогоріч матимуть право вийти на пенсію лише майже 500 осіб, і то підуть на пенсію не всі, бо це здебільшого кадрові військові.
За словами голови Комітету з питань соціальної політики Людмили Денісової, для реалізації законопроекту потрібно майже 12 мільйонів гривень на рік.


Законопроектом, зокрема, передбачається надати право на призначення пенсії за віком після досягнення чоловіками 55 років, жінками — 50—55 років — військовослужбовцям, у тому числі й учасникам добровольчих формувань, що були включені до складу Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ, Національної гвардії та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, статус учасника бойових дій. А особам, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в АТО, — статус інваліда війни. Дружинам (чоловікам) загиблих під час участі в АТО військовослужбовців, котрі повторно не одружилися, і батькам загиблих пропонується надати право на пенсію в разі втрати годувальника після досягнення чоловіками 55 років, жінками — 50—55 років відповідно до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».


За основу прийнято і проекти законів про приватну детективну (розшукову) діяльність (№ 3726) — 231 «за», «Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони» (№ 4288) — 239 «за». У цьому законопроекті передбачаються, що процедури закупівлі товарів, виконання робіт та надання послуг в особливий період, в період проведення АТО та запровадження надзвичайного стану будуть здійснюватися за переговорною процедурою.


Під час обговорення Тетяна Чорновол («Народний фронт») зауважила, що з 1 квітня через відсутність такого закону взагалі припинилися всі тендерні закупівлі для потреб армії. За її словами, торік завдяки запровадження закупівель через відкриті аукціони вдалося зекономити понад мільярд гривень державних коштів.


У цілому було прийнято ще один законопроект, який стосується мешканців зони АТО, — «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права на здобуття освіти осіб, місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції»   (№ 4350) — 264 «за».


Співавтор законопроекту Віталій Курило (фракція Блоку Петра Порошенка) відзначив, що Росія проводить безпрецедентну кампанію із залучення молоді з Донбасу до вступу до російських вишів. А тому це питання стратегічне, державної ваги — держава має створити умови, щоб молодь продовжила навчання в Україні.


Законопроект передбачає надати мешканцям зони АТО можливість спрощено пройти державну підсумкову атестацію та отримати атестат про повну загальну середню освіту. А також можливість вступу до вищих навчальних закладів за умови складання лише вступних іспитів на конкурсній основі з урахуванням середнього бала документа про повну загальну середню освіту. Щоправда, не до всіх українських вишів, а до тих, які розташовані на території Луганської та Донецької областей, де здійснюють свої повноваження обласні військово-цивільні адміністрації, або які були евакуйовані із території АТО.


Насамкінець за основу прийнято проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель, який передає землі у розпорядження територіальних громад (№ 4355) — 251 «за».


Під час перерви Голова Верховної Ради Андрій Парубій провів зустріч із представниками профспілок науковців за участю міністра освіти Лілії Гриневич. А. Парубій повідомив, що сторони узгодили терміни вирішення проблем із фінансуванням науки.

 

Дослівно

 

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ:


— Вперше після закінчення епохи диктаторів — Сталіна і Гітлера — цілий народ оголошено екстремістами. Це прояв російського фашизму. Дії Росії ще раз підтверджують визначення цієї країни як тюрми народів.

 

Михайло Бондар, Олег Мусій.

 

Руслан Сидорович, Андрій Тетерук.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.