Віктор БОНДАР, група «Відродження»:

— Починаємо новий тиждень з надією переглянути підходи до роботи та співпраці з урядом. Через тиждень-другий сподіваємося на конкретні пропозиції від уряду. Це мають бути стратегічні питання, які допоможуть вирішити економічні проблеми, залучити потужні інвестиції, дадуть можливість реально здійснити програму децентралізації, передусім фінансової, і допоможуть розв’язати проблему бізнесу. Маємо нарізати матрицю — чим повинні займатися правоохоронні органи, зупинити тиск на бізнес через цю систему. Нині наполягаємо на розгляді нашої постанови про звільнення глави Нацбанку Валерії Гонтаревої, а також — питання про мораторій на підвищення тарифів до 2018 року і проведенні повного аудиту комунальних підприємств.

Рефат ЧУБАРОВ, Блок Петра Порошенка:

— Рішенням міністерства юстиції Російської Федерації Меджліс кримськотатарського народу внесено до переліку екстремістських організацій, діяльність яких заборонена на території цієї країни-агресора. У нас немає питань до Путіна — він поводить себе в окупованому Криму настільки брутально, наскільки йому дозволяє міжнародна спільнота. Та чи усвідомлюють лідери країн Заходу наслідки для власних народів через страусину політику в ставленні до Росії, яка відкрито примірює на себе роль володаря доль усього світу. Якщо не зупинити Путіна, завтра на цьому місці може опинитися будь-яка країна. Зупинимо разом агресора, звільнимо Крим, відновимо територіальну цілісність країни! Слава Україні!

Юрій БОЙКО, Опозиційний блок:

— Жоден уряд не приніс стільки шкоди, як уряд Яценюка. Але відповідальність за ситуацію несе й коаліція. Не варто сподіватися, що кризу подолано. У нового Кабміну вже не старті немає підтримки парламенту. Нам представили програму діяльності уряду, якої не бачили ані депутати, ані міністри. Вона не відповідає на ключові питання щодо скасування оподаткування пенсій та індексації соціальних виплат, допомоги чорнобильцям та інвалідам. Нема жодної згадки про підтримку фермерів та перегляд податкового кодексу, який нині знищує аграріїв, малий та середній бізнес тощо. У нас зовсім відсутній контроль влади. Якщо опозиція не отримає важелів контролю, то з новим урядом ситуація стане ще більш катастрофічною.

Ярослав МОСКАЛЕНКО, група «Воля народу»:

— Хочу привітати країну з обранням Кабінету Міністрів. Наша політична сила, в умовах непрацюючої коаліції, підтримала уряд Гройсмана і його самого на посаду Прем’єр-міністра. Вважаємо це єдиним шансом порятунку країни. Реакція західних ЗМІ свідчить, що ми уникнули розвалу країни. Нова команда Кабміну не є зірковою, вони не мають власних політичних амбіцій. Вважаємо, саме це може стати рушійною силою виходу з ситуації, що склалася. Ефективність цього уряду можна буде оцінити вже із перших кроків. Передусім це має бути боротьба з корупцією на митниці, у фіскальних, правоохоронних та центральних органах влади тощо. Багато залежатиме від того, якою буде співпраця уряду з парламентом.

Олег ЛЯШКО, Радикальна партія:

— Голосування за нового Прем’єр-міністра, уряд та його програму довели, що демократичної коаліції в парламенті не існує. Є «ширка» за участю колишніх демократичних депутатів та регіоналів, освячена та створена у результаті таємних, закулісних, корупційних домовленостей. Ті, хто голосував за закони 16 січня — диктаторські, криваві закони, — минулого тижня проголосували за уряд. Наша фракція, як опозиційна політична сила, попереджає суспільство, що глава держави докладає зусиль, щоб узурпувати владу. Закликаю опозицію згуртуватися для протистояння. Ми вимагаємо прийняття законів про тимчасові слідчі комісії та про імпічмент Президента, а також нового виборчого законодавства.

Єгор СОБОЛЄВ, «Самопоміч»:

— Маємо прохання про два рішення на цьому тижні. Ще рік тому ми розробили законопроект про те, щоб кандидатів на посаду Генпрокурора відбирали за відкритим конкурсом. Незалежна комісія із експертів, із громадських активістів пропонувала б трьох сильних претендентів, а парламент з-поміж них вибирав вже кращого. Так неможливо помилитися. Незалежний Генпрокурор — це шлях цивілізованого виправлення нинішньої ситуації. Ми також просимо законотворців та урядовців докласти зусиль для зниження податків — це те, чого потребує економіка, підприємці та люди. Уже цього тижня можемо проголосувати зниження акцизів на вживані авто. Також важливо знищити корупційні схеми у фіскальних службах.

Максим БУРБАК, «Народний фронт»:

— Російська Федерація здійснила черговий злочин на українській землі, проголосувавши за припинення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу. Цей факт вимагає реакції нашої дипломатії. Закликаємо Верховну Раду прийняти спільне звернення до світових лідерів, щоб вони не дали приспати себе брехливими промовами Путіна та Лаврова.
Маємо нову політичну реальність. Критикам і популістам раджу втихомиритися. Країна чекає на реальні дії, серед яких — реформування парламенту згідно з рекомендаціями, розроблених місією Пета Кокса. Також очікуємо, що глава держави запропонує кандидата на посаду Генпрокурора, який покладе край радянській прокуратурі. Наголошую — позачергових виборів не буде!

Юлія ТИМОШЕНКО, «Батьківщина»:

— Нині не підготовлені документи, які треба передати від нас до Російської Федерації для повернення Надії Савченко додому. Прошу Голову Верховної Ради по обіді запросити міністра юстиції, щоб він відзвітував із цього питання. У країні пройшла фактично контрреволюція. При купівлі голосів за новий уряд пропонувалися нові потужні корупційні схеми, в тому числі й із повернення ПДВ. Саме тому нині потрібна координація дій опозиції — це запобіжник, який не дасть знищити країну. Наполягаємо на ухваленні закону про ТСК. Керівником Рахункової палати має стати представник від демократичної опозиції. Не менш важливою залишається деофшоризація.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.