За останню добу (дані на 19.04) проросійські військові формування на Донбасі дещо знизили свою активність. Зменшення кількості обстрілів з боку противника пов’язано з браком у них боєприпасів. Таку версію оприлюднив прес-офіцер сектору «Донецьк» Владислав Волошин. За його словами, бойовики перестали вести провокаційну стрілянину. «Якщо раніше вони відкривали вогонь уздовж усієї лінії розмежування для того, щоб виявити наші вогневі засоби, то зараз вони почали дотримуватися більш влучної стрілянини», — відзначив він.


Ще одним чинником, що вплинув на встановлення «відносного затишку» (46 обстрілів за добу), стала робота спостережної місії     ОБСЄ. Як заявив прес-офіцер Волошин, установлено кілька веб-камер спостереження, ведеться ретельне патрулювання від місії ОБСЄ та фіксуються всі обстріли, які ведуться в наш бік. Як і раніше, гарячою точкою на карті бойових дій у зоні АТО залишається Авдіївка. За даними нашої розвідки, російсько-терористичні формування 21 квітня очікують черговий «гумконвой» від своїх спонсорів. Після чого слід очікувати сплеску вогневої активності.


***


З початку року ЗСУ одержали 300 одиниць озброєння й військової техніки, а також майже 60 тисяч боєприпасів. За словами начальника управління комунікацій і преси Міністерства оборони України Оксани Гаврилюк, відповідно до державного оборонного замовлення й річного плану закупівель військове відомство уклало 89 контрактів і додаткових угод на понад 3 млрд. грн. Загалом планується укласти 221 держконтракт.


***


Українські інструктори підготували роту оперативного призначення за стандартами НАТО в рамках пілотного проекту, який тривав з 19 січня по 29 березня 2016 року. Про це повідомив головний фахівець міжнародного проекту «Центр підготовки «PATRІOT», екс-начальник Об’єднаного штабу Збройних сил Грузії Гіоргі Каландадзе. До кінця 2016 року планують підготувати ще майже 400 інструкторів, які навчатимуть військовослужбовців за стандартами НАТО.


«Розроблено план, у якому 400 інструкторів-фахівців до нового року мають бути навчені. Це дасть можливість у максимально стислі терміни підготувати велику кількість військовослужбовців на індивідуальному рівні», — розповів головний фахівець відділу євроатлантичної інтеграції та двосторонніх зв’язків управління міжнародного співробітництва ГУ Національної гвардії України, керівник міжнародного проекту «Центр підготовки «PATRІOT» Костянтин Паршин.